"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Dienstag, 23. Februar 2010

Valami magyaroschat :)

Többször fordult már elő, ha osztrák barátaink jöttek hozzánk vacsorára, hogy valami igazi magyaros ételt szerettek volna enni.
Kezdetben mindig nagy bajban voltam, mert én szinte soha nem főzök magyarosan, legalább is magunknak nem, inkább a könnyedebb konyha kedvelői vagyunk. Egy sima "gulasch" túl fantáziátlannak tűnt, vegül több menü kipróbálása után a palócleves + vargabéles kombináció vált be a legjobban :)

Mindenkinél nagy sikert arattam vele, nem véletlenül, ugyanis van egy tuti biztos, elronthatatlan, nagyon egyszerű és roppant finom vargabéles-receptem!

Nem csinálok a blogból gasztroblogot (annyira fényes szakács azért nem vagyok ;) de ezt muszáj megosztanom Veletek :) (a palócleves nem annyira izgalmas, így annak a receptjét nem irom ide, viszont a hozzá sütött, kicsit sem magyaros sajtos-sonkás-olivás kenyérét majd egyszer igen :)

Vargabéles:

Hozzávalók: 1 csomag réteslap (6-8 lapos, amilyen éppen van), 50 dkg túró, 13 dkg cérnametélt, egy maroknyi mazsola, 4 tojás, só, 10 dkg cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 1 citrom héja, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl

A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük, lehűtjük és lecsepegtetjük. A túrót áttörjük, a tojásokat kettéválasztjuk. A túrót kikeverjük 10 dkg cukorral (lehet egy kicsit kevesebb is), a vaníliás cukorral, mazsolával, a tojássárgákkal és a tejföllel, belereszeljük a citromhéjat. Hozzáadjuk és beledolgozzuk a tésztát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a tejfölös túróba forgatjuk. Egy tepsi alját és a szélét - úgy, hogy vissza tudjuk hajtani a tetejére - kibéleljük réteslappal. Meglocsoljuk az olvasztott vaj egyharmadával, belesimítjuk a túrós tésztát, és ráhajtjuk a széléről a réteslapokat. A tetejét befedjük a maradék réteslappal, és meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal. Meleg, 160 °C-os sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Felvágás előtt legalább fél órát pihentessük, különben nem lehet szépen szeletelni.

Én vagy erdei gyümölcsös mártást vagy anyukám féle házi meggy- vagy almadzsemet szoktam hozzá adni, de isteni finom üresen is, Marcel is nagyon szereti :)

Szóval aki legközelebb hozzánk jön látogatóba, számolhat azzal, hogy vargabélessel kínáljuk meg :)))

1 Kommentar:

mogyimokus hat gesagt…

Fél órája sült ki a vargabéles! Fincsi lett, már Kálmán is tesztelte, neki is ízlett! Azért néha - ha nem is gasztroblog - írhatnál recepteket is! Ami nem annyira magyaros! :)Köszi a vargabéles receptjét!