"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Dienstag, 6. April 2010

Nehéz döntés

Most hogy felmondtuk a bécsi lakásunkat, lassan el kellene gondolkodnunk arról, hogy hova is költözzünk Svájcban. A képlet nem egyszerű, sőt!

G cégének a székhelye északon, a Bodensee partján van egy kis faluban, a két mostani projektje Bernben. Ezek tanulmányprojektek, hogy lesz-e belőlük hosszabb, 3-4 éves projekt, az majd csak júniusban derül ki, ami nekünk dönteni már késő.
A linzi projektjéhez pedig mindig Zürichből repül.
És akkor itt vagyunk még mi is, nekem pl. nagyon fontos, hogy ha már egyszer idegenként élek egy országban, akkor a környék, a lakás olyan legyen, hogy igazán jól és otthon érezzem magam benne.

Ami biztos, hogy Berntől keletre, a német nyelvterületen fogunk keresgélni. De hol?

Költözzünk Bernbe (vagy környékére)? Ha bejönne az ottani két projekt, akkor az lenne a legjobb döntés. De ha mégsem, akkor onnan Gnek sokat kellene mindig ingáznia és a többi projekt-hely messze lenne.

Költözzünk Zürichbe (vagy környékére, mert Zürich megfizethetetlen...)? Akkor ha bejön a berni projekt, akkor is mindig ingáznia kellene és soha nem lenne otthon. Infrastruktúrailag egyértelműen ez a legjobb, ott a reptér, vasúti csomópontok és hát szinte az egyetlen igazi nagyváros (legalább is Bécs után...). Viszont rettentő drága.

Költözzünk Luzernbe? Ez eléggé "középen" van, szép helyen is fekszik, tóparton, nagy hegyekkel körülvéve, maga a város is nagyon hangulatos, de épp a hegyek miatt kiesik egy kicsit a fő "csapásból", a fő vasútvonalaktól és autópályáktól. Na és innen is mindig ingáznia kellene Gnek.

Költözzünk a Bodensee partjára, ahol a cég van? Pár év múlva a karrierje szempontjából nem lenne rossz, de most nem ülne a cégnél, hisz a projektek nem ott vannak, viszont akkor csücsülhetnék én Marcellel egy 370 lelket számláló faluban és 2 hét után becsavarodnék... (hiába, azért 15 év egy nagyvárosban mély nyomokat hagy az emberben, és nem csak negatívokat :)

És ha nagyjából sikerülne is eldönteni, hogy melyik környéken keresgéljünk, akkor konkrétan hol? Bécsben már csukott szemmel is tudom, hogy melyik kerület melyik utcájába költöznék és hova a világért sem, de egy vadidegen országban, egy vadidegen városban teljesen ismeretlenül hogy álljak neki keresni?? Honnan tudjam, melyik környék, utca jó, lakható, hol milyen az infrastruktúra, hol vannak boltok, óvoda, iskola, vasútállomás... És mindezt 1000 km-rel odébbről...

Az első rosta akkor is neten keresztül lesz, aztán úgy tevezzük, hogy egyik hétvégén kimegyek és személyesen végignézzük a kiválasztott lakásokat. De ahhoz először dönteni kellene...

Fel van adva a lecke...

Kommentare:

Anonym hat gesagt…

G kollégái, vagy kint imerősei nem tudnak segíteni, legalább abban, hogy adott városban ez vagy az a környék rész milyen?
Esetleg már kint élőket keresni a neten? Nehéz dolog, de Ti már rutinos külföldön élők vagytok:))
Marcel érdekeit nézném első körben, hogy milyen lehetőségek vannak kis gyerekesek számára.

Anonym hat gesagt…

mi már "sokszor" költöztünk külföldre, mindig az vált be, hogy először béreltünk 2-3 hónapra egy lakást és időközben kiderült merrefelé érdemes lakni, keresgélni és utána már némi helyismerettel megtalálni a tökéleteset. Lehet hogy az a pár hónap vagy fél év valahol pont elég is arra, hogy kiderüljön G-nak merre lesz több munkája miben érdemes gondolkozni. Az most még nektek sem létkérdés, hogy Marcelt rögtön oviba vigyétek, nem lenne gond a váltás sem annyira...

Tudom, hogy igy kétszer kell költözni, de az amúgyis benne van a pakliban, hogy nem sikerül tökéletes lakást találni elsőre... és igy nem kell mindent kipakolni, állhat akár egy garázsban/tárolóhelyen a nagyja a cuccnak... kisebb a stressz az elején, épp elég egy új országot megszokni, nehéz rögötn végleges megoldásokat találni... szerintem jobb, ha nem is arra készültök, pláne, hogy G-nak ennyire bizonytalan a munkája helyileg... menni kell utána, költözni, amig nem iskolás Marcel, addig viszonylag könnyen mehettek...

berry

khase hat gesagt…

Verush, igaz a ceg Svajcban van, de Gnek csak nemet kollegai vannak, akik altalaban Nemeto-ban laknak es ingaznak.. de a legtöbb fiatal, meg nincs csaladjuk, ugy azert mas a helyzet!
Ahogy lattam, azert a legtöbb hely gyerekbarat, mondjuk nem nehez, mert nagyvaros szinte nincsen, kicsit olyan erzesem lenne, mintha egy nagy falu lenne az egesz Svajc :)
Mondjuk ha mar eldöntenenk, hogy melyik környeken keressünk, akkor mindenkepp szeretnek ott elöket keresni, van egy jo svajci forum, ahol mar adtak ötleteket, tippeket, tanacsokat, csak hat az elsö lepest nekünk kell megtenni.

Kerek szepen egy meghivot a blogodhoz :)

khase hat gesagt…

Berry, persze nem az ovi a legfontosabb, ahogy olvastam, egyebkent is csak 5 eves kortol kötelezö, addig meg privatot szerintem akarhol lehet talalni, de tenyleg nem egyszerü eldönteni. Hat hogy ketszer költözzünk?? nem tudom, persze olyan szempontbol nem rossz, hogy akkor ott helyben jobban lehetne keresgelni, jobban latni, hogy milyen egy-egy környek, milyenek a lakasok, a lakasarak. De mi legyen addig a cuccainkkal? meg fizessünk ketszer költözest, proviziot, atiratast, bejelentkezest? Jaj nem tudom...

Mondjuk nekem meg mindig Thun a szivem csücske, legalabb is az alapjan, amit interneten lattam belöle, de az elegge kiesik, szoval nem valoszinü, hogy az lesz a befuto.

Csilli hat gesagt…

Hűha, ez aztán tényleg nem egyszerű... Nem is tudom, én mit választanék ebben a helyzetben. Talán a 2 költözés mellett tenném le a voksom, bár az kétségtelenül költségesebb és macerásabb. Viszont lehet, hogy mégis jobb lenne. Hát nem tudom, én inkább nem tanácsolok semmit, de biztos vagyok benne, hogy meg fogjátok találni a lehetőség szerinti legjobb megoldást:))

Anonym hat gesagt…

küldök szívesen meghívót, csak melyik email címedre?

Anonym hat gesagt…
Der Kommentar wurde von einem Blog-Administrator entfernt.
Ferilka hat gesagt…

Hát, ez valóban nehéz kérdés...nem is tudok neked sajnos tanácsot adni, mert nekünk Z. cége a lakáskeresésben is segített, így mi nem szembesültünk hasonló problémával annak idején, ráadásul az ország azon részét nem is imserjük annyira. Amit Berry írt az szerintem nem rossz ötlet...

Thun valóban csodás helyen van, nekem a Jungfrau régió a szívem csücske (az egyik :-)), bárhol eléldegélnék arrafelé :-)