"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Dienstag, 29. Juni 2010

Első benyomások :)

Új ország, új város, új élet, tele első benyomásokkal :)

Bár én nem vagyok olyan, aki beskatulyáz és az első 10 másodperc után véleményt mond valamiről, de azért vannak dolgok, amikről két nap után már tudok írni :)

Bern Svájc fővárosa, de az agglomerációval együtt is csak kb. 350ezer lakosa van, nem is hasonlítom Bécshez, igazi kisváros. De villamosa van, ez már plusz pont Marcelnek :) (ráadásul klímás mindegyik :)

Nagyon sok parkja van, sok a zöld, a virág, a szökőkút, de számomra meglepő módon elég szemetes. Babakocsival nehéz közlekedni, sok a lépcső, a járdákról csak leugratni lehet (ez a belvárosra vonatkozik, másfelé még nem jártam), és hát a sok régi macskakő kirázza szegény gyerek lelkét is (így viszont már értem, hogy miért lehet annyi óriási kerekű Quinny babakocsit látni :)

Játszóteret egyet találtunk a közelben, de nagyon leromlott állapotban, nem hogy EU-konform nem volt (persze Svájc nem is EU...), de szabályosan életveszélyes, korhadt famászókák, rozsdás hinták, nagy kövek, nem győzött meg.. egyébként ezt egyik svájci ismerősöm is írta, hogy kevés a játszótér, mivel nem hoz hasznot, így nem fordítanak rá sok pénzt.. azért remélem, a külvárosban más lesz a helyzet.

A boltok kínálata lenyűgöző, a különbség, ami megvan Magyarország és Ausztria között, az megvan Ausztria és Svájc között is. A zöldség-gyümölcsválaszték fergeteges, nem beszélve a sajtokról, joghurtokról, müzlikről, péksüteményekről (mivel itt keveredik a német és francia kultúra, így a legbarnább-legmagosabb kenyértől kezdve a legropogósabb baguette-ig, croissant-ig minden megtalálható), ember legyen a talpán, aki kiismeri magát a sok finomság között :)
Ja és a csokik :))))) Húú micsoda csokiboltok vannak, vissza kell fognom magam, különben nagy baj lesz :))

A pénztárnál nagyon ráérősek mind a kasszásnénik, mind a vásárlók, semmi hektika, lökdösődés, kedvesen elbeszélgetnek (már aki érti, amit mondanak neki:))), mintha semmi más dolguk nem lenne.

Marcellel nagyon barátságosak, szinte mindenkitől kap egy kedves mosolyt, jó szót, amit viszont annyira nem szeretek, hogy egy-egy séta alkalmával 4-5 ember biztos megsimogatja a fejét, kezét, arcát....

Az árakat még szokni kell, egyelőre még mindent átszámolok euróba, aztán inkább gyorsan elfelejtem, hogy Bécsben mi mennyibe is került.... bár tényleg nem minden drágább, csak hát ezt is ki kell tanulni (és azért azt is hozzá kell tenni, hogy ahol most vásárolunk, az Bern fő sétálóutcája, nem egy átlagos bolt átlagos árai ezek :)

A strandok viszont ingyenesek, úgyhogy mivel ragyogó nyári nap van, el is indulunk lassan felfedezni az egyiket, az Aare partján van, a hídról láttuk, nagyon jónak tűnik :) (a folyó egyébként szuper tiszta, ivóvíz-minősége van és gyönyörű színe :)(kilátás a belvárosból, lent a folyó, a strand is látszik valamennyire, meg a sok zöld, szemben a kis hegy, annak a lábánál lesz majd a lakásunk :)

Kommentare:

Anonym hat gesagt…

hű, azért ez gyönyörű hely!!! nekem nagyon bejönnek a kisvárosok, remélem ti is megszeretitek Bernt, ha csak hosszabb-rövidebb ideig is lesztek itt.
örülök, hogy jobb a hangulatod!!! nagyon sokat gondolok rátok, azért ha nagyon nem tudsz kivel beszélni már, csörgess meg nyugodtan a skype-on, sok-sok puszi,
berry

khase hat gesagt…

Tenyleg szep kis varos, tele regi hazakkal, zegzugos utcakkal, a belvaros tele szökökutakkal, nagyon sok a zöld, tavolsagok nincsenek, valahogy minden olyan közel van, annyira mas leptekkel kell nezni, mint Becset. Nagyon sok a turista is, föleg ferdeszemüek, egyelöre meg en is turista szemmel nezem az egeszet, valahogy meg mindig nem fogtam fel, hogy itt fogjuk elni a hetköznapjainkat....
Valamelyik este megcsörgetlek! Nektek meg mar csak alig egy het :)))))) sok puszi