"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Montag, 30. August 2010

Legek hétvégéje :) (vigyázat, hosszú :)

Csodálatos hétvégét töltöttünk a hegyekben, a Saas Fee nevü kis faluban.

Még pár hónappal ezelőtt az iwiwen megismerkedtem egy nagyon kedves magyar lánnyal, ebben a postban írtam róla. Már akkor mesélte, hogy ő Saas Feeben dolgozik egy hotelben és ha már Svájcban leszünk, látogassuk meg. Aztán a sors úgy hozta, hogy Bécsben (!!!) kapott egy állásajánlatot, szeptembertől ott fog dolgozni, így gondoltuk, kihasználjuk, hogy még ilyen közel vagyunk egymáshoz és elmegyünk hozzá, kicserélni a bécsi-svájci tapasztalatainkat :)

A Ferienart nevü hotelben dolgozott, ott tudott nekünk is szobát szerezni :)


Saas Fee 1800 méter magasan fekszik, 13 (!) négyezer méter magas heggyel körülvéve, az Alpok egyik legtisztább levegőjű faluja, mivel autókat nem engednek oda be (tényleg csak úgy harapni lehetett a levegőt). A falu szélén van egy hatalmas parkolóház, ott kellett letenni az autót, aztán telefonálni a hotelnek és 3 percen belül jött is értünk egy kis elektromos autó. Csak ilyenek közlekedhetnek a faluban, ezek szállítják a sok vendéget, a postát, a boltokba, hotelekbe az árut, sőt még a mentőautó is ilyen :)


A hotel álomszép és kis protekcióval (köszönet érte Anna!!!) egy csodálatos szobát kaptunk, a legextravagánsabbat, amiben valaha is laktunk :) Ugyanis a hatalmas szoba közepén ott volt a nyitott fürdőszoba!!! Élőben még soha nem láttunk ilyet, első ránézésre nagyon furcsa volt, hogy a fürdőkád 30 cm-re van az ágytól, de volt hangulata :) (az más kérdés, hogy eddig ha Marcellel egy hotelszobában aludtunk, akkor mindig a fürdőbe mentünk addig be, amig el nem aludt, ott kuporogtunk a fürdőkád szélén, wc-n ülve, beszélgettünk, filmet néztünk, hát ezt itt nem tudtunk megcsinálni, szóval gyerekkel nem volt túl praktikus). De Marcel nagyon élvezte a pancsolást a szoba közepén :)))


A teraszról (sőt, az ágyból) négyezer méteres havas hegyeket (vagy épp mesébe illő szivárványt) lehetett látni, nem tudtam betelni vele!


Szombaton nem volt annyira jó idő, de kinéztük a térképen, hogy fel lehet menni 3500 méter magasba, gondoltuk, belevágunk (na nem gyalog, ahhoz még egy kicsivel több kondi kellene :)
Az első két szakaszt (3000 méterig) felvonóval tettük meg, csodálatos volt onnan fentről a falu és a körülöttünk lévő hegyek, gleccserek.Az utolsó szakaszon metró közlekedik, a világ legmagasabban fekvő föld alatti siklója, 5 perc alatt ér fel 3500 méterre. Kicsit azért bizsergő érzés volt a korom sötét alagútban, de inkább bele sem gondoltam, hogy hol is vagyunk éppen :)


Aztán mikor kiszálltunk, jött a szédülés, azért abban a magasságban már elég ritka a levegő és bizony kellett jó pár perc, hogy hozzászokjunk (de még utána is nehezebben ment a lélegzés). Pedig Anna tanácsára a fele útnál meg is álltunk egy kicsit "akklimatizálódni", de úgy látszik, túl kevés volt az idő. De hát mégiscsak ez volt a legmagasabb, ahol eddig életünkben voltunk (repülőt leszámítva:)

Sajnos ott fent csak néha bukkant elő a nap, felhőben volt minden, nem lehetett látni semmit, ráadásul jeges szél is fújt, elég barátságtalan idő volt.


Ott fent van a világ legmagasabban lévő forgó panoráma-étterme, oda beültünk, még így is nagy élmény volt. Marcel élvezte legjobban, hogy forog az étterem, egyfolytában rohangált, ablakpárkányra mászott, tetszett neki, hogy közben megyünk tovább :)


Miután kicsit felmelegedtünk, elindultunk fagyoskodni :) Ugyanis ott fent van a világ legnagyobb jégbarlangja (!), azt semmiképp nem akartuk kihagyni.
A barlangba, ami 8-10 méterrel egy gleccser alatt van, egy 70 méteres járat vezet lefelé. Nagyon profin csinálták meg, lehet látni gleccser-hasadékot alúlról, gleccsert belűlről, van iglu, jégkápolna, jégszobrok és jégjáratok csúszdával, hogy a gyerekeknek se legyen unalmas :)
Én a végére eléggé átfagytam, de nagyon nagy élmény volt lemenni-körbemenni a barlangban.
Lefelé jövet iszonyat nagy szél volt, csak úgy lengette a felvonókat, na akkor már örültem neki nagyon, hogy leérünk :)
Délután a fiúk sziesztáztak, én pedig Annával dumáltam egy jót, sajnálom nagyon, hogy megint ilyen messze kerülünk egymástól, de biztos fogunk még találkozni, vagy Bécsben vagy Svájcban :)
Leteszteltük a hotel medencéjét is, szuper volt pancsolni egyet.Vasárnap ragyogó napsütésre és kék égre ébredtünk, így úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk a lehetőséget és megint felmegyünk a magasba, hátha nagyobb szerencsénk lesz és látunk is valamit :)
Így is történt, bár irtó hideg volt, -8 fok, de körös-körül havas hegycsúcsok, alattunk a felhő, lenyűgöző volt a kilátás. Marcel nagyon fázott (vajh kitől is örökölte ezt....:), bár ő volt a legjobban beöltöztetve, neki szerencsére elpakoltam a téli cuccait, a mieink még Bécsben vannak a raktárban :)

Nagyon sokan síeltek, több pálya is nyitva volt, hát tényleg vannak olyanok, akik nem bírják megvárni a telet :)))


Utána még sétáltunk egyet a faluban, egy kis étterem teraszán ebédeltünk, élveztük a napsütést, a csodás kilátást, Marcel a játszóteret, ami az étterem mellett volt, kerek volt a világ :)Hazafelé Marcel beájult, végigaludta az utat, elnyomta a hegyi levegő :)Egyébként jól bírta a túrázást, élete első túrabakancsában, de azért a következő beruházás egy fémvázas háti hordozó lesz, mert mikor elfáradt, azért nehéz volt ölben cipelni..

Összességében nagyon szuper hétvége volt, biztos, hogy nem utoljára jártunk ott, hisz csak 2 órányira van tőlünk :) Ilykor szeretek Svájcban lakni :))

Kommentare:

Ferilka hat gesagt…

Örülök, hogy ilyen jól sikerült a hétvégétek!! :-))

mogyimokus hat gesagt…

Ez nagyon-nagyon gyönyörű volt! Csodálatos! Remélem még tényleg nagyon nagyon sok olyan élmény lesz amiért úgy gondolod majd, hogy érdemes Svájcban élni! :)
Ildi

Andi hat gesagt…

Irigy vagyok nagyon! Fantasztikus képek, fantasztikus élmények!

Anonym hat gesagt…

Csodás hely, nagyon irigy vagyok! :)
Nagyon klassz hétvége lehetett!
Lalumami

Anonym hat gesagt…

ez nagyon Svájc!:) és micsoda képek!!!
gyönyörű hely lehetett és jól kihazsnáltátok a röpke hétvégét, rengeteg mindent láttatok, naaaagyon irigykedek ám!:)
berry

khase hat gesagt…

Hat tenyleg nagy elmeny volt es nagyon szep helyen jartunk, erdemes volt megszervezni.

Mogyimokus, ezek az elmenyek jok, de Becs akkor is nagyon hianyzik meg mindig es hat a hetköznapok azert itt is szürkek...

Berry, azert a White Mountains sem lesz rossz :)))))

Csilli hat gesagt…

És még egy irigy:)))))) Jaj de gyönyörűséges minden ott, tényleg pont olyan, amilyen képek az embernek beugranak hirtelen, ha Svájcról van szó:) És nem is volt olyan hosszú, én 2x ennyit is szívesen néztem/olvastam volna:))