"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Dienstag, 23. November 2010

Ziebelemärit, azaz hagymavásár

Minden év novemberének negyedik hétfőjén rendezik meg ezt a különleges néphagyományt őrző fesztivált Bernben, amikor is az óváros sok utcája és tere telistele van árusokkal és ráérő vidám emberekkel. Hogy miért és mikor alakult ki ez a hagyomány, több legenda is kering róla, van, amelyik már az 1400-as évekre vezeti vissza ezt a szokást. A legkézenfekvőbb az a teória, hogy a Márton-napi vásár alkalmával a hagymán kívül mindent árusítottak (a régi hivatalos árjegyzékben ugyanis sehol nem szerepelt a hagyma ára), ezért a hagymaárusok egy nappal előbb saját vásárt csináltak maguknak, ami hagyományként meg is maradt, háttérbe szorítva a Martin-napi vásárt.

Mivel egész délelőtt esett az eső, el sem akartam menni, de délutánra kicsit jobb lett az idő, igy gondoltam, mégiscsak érdemes megnézni Bern legnagyobb vásárát (és kihasználni a lehetőséget, hogy van valami program ;))

Nem bántuk meg :)

Az egész belvárosban hagyma-fokhagymaillat, aromás sajtok és forraltbor illata lengte körül az embert. Ekkora nyüzsgést én mióta Svájcban vagyok, nem láttam :))) A standoknál hagymás és sajtos pitét, pizzát, hagymalevest lehetett venni, ezenkívül hagymafajták tucatja csábított vásárlásra, de persze nem kilós kiszerelésben, hanem szebbnél szebb, ötletes alakokba, füzérekbe kötve, megfonva, figurákat építve belőlük.

A vásárhoz hozzátartozik az egész nap tartó konfettidobálás, így mintha puha szőnyegen lépkedtünk volna, délutánra az utcákat több centiméter vastag konfetti borította :))) Gondolom a forralt bor is megtette a hatását, de én ennyi közvetlen, mosolygós, jókedvűen nevetgélő, egymást konfettivel megdobáló (felnőtt)embert itt még nem láttam :) A konfetti-szórást Marcel is nagyon élvezte, az esti vetkőzésnél láttuk aztán csak igazán, hogy tényleg jól megdobálták őt is, az egész gyerekből konfetti hullott még itthon is :)

Jó kis délután volt, ízelítőül pár kép :)))

Kommentare:

Andi hat gesagt…

HÚÚÚÚÚÚ, fantasztikus!!!

mogyimokus hat gesagt…

Ez nagyon érdekes lehetett!