"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Montag, 13. Dezember 2010

1 hétvége, 3 ország...

...avagy egy karácsonyi vásárnéző (tor)túra krónikája :))

Az egész azzal kezdődött, hogy rágtam G fülét, keressünk már valami szép karácsonyi vásárt, és ha már egyszer ilyen közel vagyunk Franciaországhoz és Németországhoz is, megnézhetnénk ezen országok vásárait is. A hadiszállásunk Freiburg mellett volt, ott foglaltunk szobát egy hangulatos kis hotelben.

Pénteken Gnek még sok dolga volt, ráadásul egy fontos meetinget is beszerveztek neki délután négyre, így csak hatkor tudtunk elindulni. A pakolás vicces volt, Marcel is segített, bár elég nehezen tudtam meggyőzni, hogy nem kell 50 kisautót és a fél állatkertjét elhoznia és valószínű a szandálra sem lesz szüksége :) Azért így is sikerült telepakolni az autót, nem tudom, más hogy csinálja, de mi mindig annyi cuccot viszünk magunkkal egy hétvégére is, hogy akár egy hónapig is maradhatnánk :))

A finom vacsi után muszáj volt letesztelni a medencét is, igaz már este 9 óra volt, de gondoltuk, a Marcelt-kifárasztó taktikát alkalmazzuk, hátha jól alszik éjszaka :)  Élvezte is rendesen, bár elég kicsi volt a medence, de a lényeg, hogy jó sok víz volt benne :) ugrált, pancsolt, úszkált, utána még szaunáztunk is egy kicsit. Ezek után tényleg nem kellett sokat altatni a kisdedet :)))


Szombaton első utunk a francia Strassbourgba vezetett. De mivel nem mi voltunk az egyetlenek, akik meg szerették volna nézni az ottani híres karácsonyi vásárt, így már a városba is alig jutottunk be, nem beszélve arról, hogy mennyit köröztünk, míg végre találtunk parkolóhelyet...

Strassbourg úgy hirdeti magát, mint a "Karácsonyi főváros", 11 különböző karácsonyi vásár található a belvárosban, van olyan, ahol csak elzászi specialitásokat kínálnak, van csak kézműves, könyves, gyerekeknek szóló és persze több hagyományos karácsonyi vásár is. A belváros nagyon hangulatos, tele fachwerk-stílusban épült házakkal, szinte mindegyiket érdemes lett volna megcsodálni, gyönyörű karácsonyi díszítésben pompázott minden. A vásárokban rengetegen voltak, a standokhoz szinte nem is fértünk oda, így leginkább az ínycsiklandó illatok azok, amik megmaradtak. Ráadásul Marcel bojkottált, szinte egy lépést nem volt hajlandó gyalogolni, felváltva cipelhettük, csak akkor ragyogott fel a szeme, ha körhintát látott vagy valami ennivalót vettünk :)
Összességében sajnos nem sokat láttunk sem a városból, sem pedig a karácsonyi vásárokból, de amennyit igen, az nagyon szép volt.Utána a másik francia városba, Colmar-ba indultunk, gondolván, Marcel majd alszik az autóban és ott új erőre kapva majd jobban élvezi a dolgot. Persze nem így lett, az autóban teljesen felélénkült, be nem állt a szája és esze ágában nem volt aludni..
Colmarban sem minket vártak, de sikerült pont a belvárosban helyet találni. Akkor már kicsit sötétedett, felkapcsolták a fényeket, csodaszép volt. Itt is a régi belvárosban volt a karácsonyi vásár, szintén fachwerk-házak karácsonyi díszítésben, sok kézműves ajándék és még több ember... persze a standokhoz itt sem fértünk oda, Marcel pedig megint nem akart gyalogolni, bár nem is hagytuk volna, akkora volt a tömeg, hogy csak sodródott volna a lábak között....
Azért sétáltunk egyet, szívtuk magunkba itt is az illatokat, csodáltuk a fényeket és újfent megállapíttotuk, mennyire szép és mennyire nem gyerekkel, gyereknek való program ez a karácsonyi vásár.. Így Marcelnek a szombati nap fénypontja az esti medencézés volt :))Vasárnap délelőtt Freiburgot céloztuk meg, hogy azért lássunk egy német karácsonyi vásárt is :) Freiburg nagyon hangulatos kisváros, jó pár évvel ezelőtt voltunk már ott, akkor is esett az eső.... most is, így aztán szakadó esőben futottunk végig a vásáron (beiktatva egy körhintát ;), eléggé lehangoló volt...
De legalább tudtunk venni finom tömött barnakenyeret, amire Bécs óta vágyom :)


(Tor)túránk utolsó állomása Basel volt. Képlet ugyanaz, nulla parkolóhely, millió ember és egy magát cipeltető Marcel....
Itt is több helyen volt karácsonyi vásár, azért kettőt végigjártunk, szerencsére nem esett az eső, de sokat ebből sem láttunk. De legalább tudtunk finom forraltbort inni rendes bögréből :)
Amit tanultunk a hétvégéből:

1. Ne menj kisgyerekkel karácsonyi vásárba
2. Azért, mert Te végig szeretnéd nézni a standokat, ez nem azt jelenti, hogy kisdeded is ezt szeretné
3. Ne keresd máshol a bécsi hangulatot, úgy sem fogod megtalálni..

Konklúzió:

Legközelebb belevetjük magunkat 2 napra valami wellnesshotel medencéjébe, mert nekünk is csak akkor jó, ha Marcel jól érzi magát :) Karácsonyi vásárokra meg majd megyünk akkor, ha nagyobb lesz vagy nélküle :)))

Kommentare:

Zsuzsi hat gesagt…

Szia!

Jó ideje olvasgatom a blogodat, mi Strasbourgtól 20 km-re (No-ban) lakunk.
Baden-Badenben tetszett nekünk a karácsonyi vásár tavaly és pl. az egyik kisebb városban, Gengenbachban, is egész hangulatos kis vásár van (bár a bécsivel biztos ezeket sem lehet összehasonlítani. )
Szívesen összefutottam volna veletek!

Zsuzsi

khase hat gesagt…

Szia Zsuzsi, latod, elöbb "elöbujtal" volna, akkor meg össze is futhattunk volna :) Na majd legközelebb :)
Azert mivel tenyleg ennyire közel van NO, tervezzük, h megyünk meg, föleg vasarolgatni :) Irjal mailt, ha tudsz, mert latom, profilod nincs beallitva.
Szep napot!

Zsuzsi hat gesagt…

Szia!
Hogy tudok neked mailt írni? Lehet béna vagyok, de nem találok elérhetöséget :S
Zsuzsi

Anonym hat gesagt…

Ez tényleg elég tortúra lehetett... őszintén szólva nekem a bécsi karácsonyi vásár a városházánál is az volt kisgyerekkel egy hétvégén... emlékszem Nelli csak gubbasztott a babakocsiban, semmit nem látott csak lábakat, néha felvettük a nyakunkba, de akkor meg üresen tologathattuk a kocsit...
Majd 4-5 év múlva jobban élvezik az ilyet szerintem...
berry

Andi hat gesagt…

Már megint irigy vagyok ám, de nagyon....Mi pénteken megyünk...fiúk nélkül. :-)

khase hat gesagt…

Zsuzsi, nem tudom, visszaolvasol-e meg idaig, most lattam csak, hogy meg nem valaszoltam Neked, szoval ha mashogy nem megy, irj egy mailt az: ori.nemes@gmail.com - ra!!
Vagy irdd meg az emilcimedet es valaszolok oda :)))

Szep hetet!
Orsi