"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Montag, 17. Januar 2011

30

hónap (és egy kicsi:) telt el azóta, hogy Marcel megszületett és vele igazi kis család lettünk. És bár szinte minden postban szerepel ő is, de csak RÓLA régen írtam már bővebben.

A születési hosszát közel megduplázta a 2,5 év alatt, 100 cm körül van, 98-104-es ruhákat hord. Kb. 14,5 kiló, otthon jelentősen javult az étvágya, jobban ízlett neki anyukám főztje és jobban szerette azt is, hogy mindig sokan üljük körül az asztalt.

Az utóbbi 4 hétben legnagyobb ugrás a beszédfejlődésében volt. Bevallom, én már kicsit türelmetlenül vártam, mikor kezd majd el beszélni, de hogy ennyire hirtelen fog bekövetkezni, erre nem gondoltam. December közepén még csak szavakat mondott, most meg 4-5 szavas mondatokban beszél, ragoz, mondókázik, mesél, verset mond és olyan szókincse van, hogy nem győzünk csodálkozni.
Van egy műanyag asztali alátéte, amin Svájc térképe és különböző jelek, tárgyak vannak lerajzolva. Van egy nyíl, ha eddig kérdezte, hogy mi az, soha nem elégedett meg a válasszal, látszott rajta, hogy ő valami mást lát benne, másnak gondolja, csak nem tudja kifejezni magát. Tegnap este megint rámutatott, kérdezte, hogy az mi. Mondtam neki, hogy mondja meg ő, hogy szerinte mi az. Erre kibökte: siklóernyő :D:D:D Hogy mi erre miért nem jöttünk rá eddig?? :))

Folyamatosan beszél, kérdez, kommunikál, imádom, ahogy most már ki tudja fejezni magát, egészen más dimenzióba lépett így a kapcsolatunk.
Magát Morzsának hívja, de azért tudja a rendes nevét is :)) Engem néha Orsinak szólít, leginkább akkor, ha nagyon nagyon szeretne valamit :)

Szerepjátékozik, mesél a nyuszijainak (délután a "Laci Te, hallod-e verset mondta nekik :))) és kommentálja azt is, hogy épp merre és miért mennek az autók és vonatok, amiket tologat.

Nagyon szeret "főzni", tegnap kapta meg a kiskonyháját, azóta szinte csak ott áll előtte :) Szeret boltosat játszani, bontakozik a fantáziája és a képzelőereje :) Néha eljátszik egyedül is, de jobban szereti, ha együtt játszunk vagy csak ott ülök mellette.

A házimunkában is szívesen segít, mosogatógépet kipakolni, mosó-szárítógépet ki-bepakolni, teregetni, porszívozni, söpörni, rendet rakni, nem tudom, kire ütött ebben :))))) De attól félek, hogy nem marad így ez a lelkesedése...

A másik csoda-dolog a számokhoz való viszonya. Teljesen a számok világában, bűvéletében él, mindenhol, mindenben a számot látja, keresi, mondja, számolja. 20-ig felismer minden számot, akár fordítva is, akkor mondja, hogy pl. fordított négyes!! Tudja, hogy a hatos fordítva kilences, van számkép-fogalma, ha elé teszek a 10 számból 9-et, rávágja, hogy melyik hiányzik!! Képes akár fél órát is koncentrálni, a számos kirakójával játszani. Kedvencei közé tartoznak a duplos számos kockák, a junior uno-kártya, a naptár és a számológép!!! Videó jön hamarosan!

Ismeri a színeket, a formákat (trapéz, hatszög sem probléma), hiába, kisebb korában nagyon szeretett forma-bedobózni, meg is lett az eredménye. Kedvence még mindig a piros, van piros tányérja, bögréje, kanala, ruhái, bilije is :) Tisztában van a rövidebb-hosszabb, nagyobb-kisebb, közelebb-messzebb, tegnap-ma, föl-lent-elött-mögött fogalmával is.

Szeret festeni, rajzolni (hol jobb, hol bal kézzel), gyurmázni, de igazán még nem felismerhető, amiket készít. Még mindig imád vonatozni, autózni, repülőzni, de most már sok más is érdekli. Szeret sétálni (csak elindulni nehéz vele, mert inkább itthon maradna, persze ha kint vagyunk, hazamenni nem akar..), most már szinte soha nem viteti magát, és még mindig jobban szereti a meleget, mint a hideget :) Szeret labdázni, focizni, csúszdázni, ugrálni, lépcsőt mászni, bukfencezni. Szerencsére szeret utazni, legyen az autó, repülő, busz vagy vonat, mondjuk ezt az életvitelt másképp nem is lehetne csinálni (a hétvégi kétszer 6 órás autóút meg sem kottyant neki..).
Imádja a meséket, sokat olvasunk, mesélünk, tévét-dvd-t nagyon keveset néz, viszont nagyon sok zenét hallgatunk.

Ha tudja, hogy valami rosszaságot csinál(t), akkor hamisan mosolyog és becsukja a szemét, nehéz nem nevetni és komolynak maradni, annyira édes olyankor :)

Amit nem szeret:

- ALUDNI...... (erről készül már a következő post - sajnos, mert egyre rosszabb a helyzet :(
- egyedül enni, pedig tud, még levest is szépen, ha nem figyelünk oda, de leginkább eteti magát... szerintem sokszor sajnálja az időt az evésre, mikor annyi minden mást is lehetne csinálni. Még mindig nagyon válogatós, rengeteg minden van, amit kapásból elutasít anélkül, hogy megkóstolta volna. Néha ki tudom trükközni, de már nem mindig. Még mindig tej-junkie :)
- egyedül öltözni, nincs hozzá türelme..

Bölcsibe nem jár, pedig hiányzik neki a gyerektársaság, de egyelőre nincs rá lehetőségünk, erről is készül a post..

Nagy hisztijei nincsenek, kivéve, ha nem az van és nem úgy, ahogy ő azt elképzeli :D:D:D - na de viccet félretéve, alapjában jó természete van, inkább nyugodtabb, megfontoltabb, először szemlélődő, aztán cselekvő, nem "fejjel a falnak menő" típus.

Pár hónappal ezelőttig elég visszahúzódó volt, most már sokkal hamarabban feloldódik idegen helyen is és másoknak is beszél, mesél, másokkal is jól elvan, viccelődik. Bár azért még mindig két arca van, az örökmosolygós-felszabadultat megtartja azoknak, akik igazán közel állnak hozzá. Nem az a bújós, puszilkodós fajta, de ha jön, akkor nagyon tud ölelni, imádom, mikor a nyakamba fúrja a kis fejét vagy elalváskor simogatja a kezemet :)

Már rég nem baba, igazi kisfiú, saját akarattal, öntudattal és elképzeléssel a világról.

Pár aktuális kedvenc kép róla :)))


legkedvencebb :))))


Minden nap Vele egy csoda és bár nem bánnám, ha kicsivel (sokkal) többet és jobban aludna, de mégsem tudok elégszer hálát adni, hogy van nekünk és így megszínesíti, megszépíti a hétköznapjainkat.

Kommentare:

Anonym hat gesagt…

igazi nagyfiú, hihetetlen! jó lenne látni már benneteket!!!
puszi,
berry

zsizzsik hat gesagt…

Nagyon ügyes a számokkal, Lilit is érdeklik a számok de azért még nem ismeri fel az összeset.
És olyan ovis kinézete van már Marcelnek is, olyan komoly, nagyfiús.

Anonym hat gesagt…

Hát nem semmi ahogy a számokat ismeri.. Lenyűgöző!

Nagyon sok mindenben Levire ismertem (nem szeretek kimenni, öltözködni, aludni; szeretem, ha mellettem ülnek játék közben, szeretek pakolni, mosni...stb.) :)
Tényleg tüneményes!!
És hát az alvás témában nagyon egyet értünk! :)

khase hat gesagt…

Berry, mar fel ev eltelt, mar csak par honap es talalkozunk!! persze mennyivel jobb lenne, ha hetente (naponta)talalkozhatnank...

Zsizzsik, sokan 3-4 evesnek nezik Marcelt, tenyleg olyan nagy mar :) de azert Lili sem kicsi :)

Hat tenyleg össze lehetne öket kötni Levivel :) alvas-teren mi a helyzet Nalatok????

zsizzsik hat gesagt…

Azért a 100 cm szerintem ebben a korban elég ritkaság. Inkább a 3,5 évesekre jellemző magasság. Lilit is mindig nagyobbnak nézik, pedig ő csak 95 cm. Nagyon belehúzott Marcel.

Csilli hat gesagt…

Hú milyen szép méretek, de emlékszem már ősszel is jóó nagy volt:) És ugye hogy milyen hirtelen beindult a beszélőkéje? Csak figyelt csendben, szívott magába minden szót mint egy kis szivacs, most meg csak mondja megállíthatatlanul:D S milyen ügyesen számol, hihetetlen tényleg!!! Sajnálom, hogy alvás terén még mindig nem álltok túl jól, kíváncsian várom a posztot róla, hátha tudunk valami okosat mondani, bár ezügyben nem könnyű, ahány gyerek annyifajta alvás...
Azért úgy sajnálom, hogy nem tudtuk összehozni ezt a kis találkát, és képzeld Sanyi azóta is szállítmányozza a tárolóból fel a lekvárokat:) Én mindig málnát kérek, Ő meg már harmadszorra hozza fel a szilvát (mert nincs ráírva:)) úgyhogy nagyon szeretne az az üveg hozzád kerülni:D Remélem, hogy hamarosan fog is, úgyis annyira szalad az idő, hogy maholnap megint itthon lesztek, és akkor tényleg nem mehetsz vissza anélkül, hogy nem taliztunk:) Sok puszi nektek!!!

khase hat gesagt…

Csilli, annyira sajnaltam, h nem tudtunk talalkozni, viszont a Levinek szant 62-es ruhanak valahogy el kellene jutnia Hozzatok, mert ahogy olvastam, lassan kinövi :))
Anyukamek nem mentek megsem Pestre, majd megkerem, adja fel Nektek a csomagot, bar a magyar postaban annyira nem bizom, de belföldön talan odaer a csomag....

Legkesöbb husvetkor otthon leszünk :)))))