"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Montag, 31. Januar 2011

A másik nyelv

Múlt héten ültünk az autóban és hallgattuk az egyik német gyerekdalos cd-t, amikor is Marcel rám nézett és azt kérdezte, hogy mit énekelnek, mert ő bizony nem érti. Kezdettől fogva hallgatunk magyar és német dalokat is, eddig mindegy volt neki, voltak kedvencek és voltak, amiket nem szeretett.

Mi vele mindig magyarul beszélünk, nekünk ez természetes volt, hisz ez az anya- és apanyelve, bár voltak néhányan, akik nem értették, miért nem beszél legalább az egyikünk németül vele, úgy előbb megtanulná mind a két nyelvet...De mi úgy láttuk, hogy ha mi nem tanítjuk meg rendesen magyarul, akkor soha nem fogja jól beszélni ezt a nyelvet, a többit oviban, iskolában majd úgy is megtanulja, ha bekerül német közösségbe.

Viszont a passzív nyelvtudása biztos, hogy nagy, hisz sokat hallott minket németül beszélni, hallott német szót tévében, rádióban, dvd-n és cd-n is, így nem idegen már neki a nyelv.
És most rájött arra, hogy ez egy másik nyelv, mint amit mi beszélünk :))) Azóta kérdez, hogy mi mit jelent, utánozza, ismételgeti a szavakat, közben kacag nagyokat.

Németországban az egyik vacsoránál a pincérnő hozott neki innivalót, kérdeztem Marceltől, hogy mit kell ilyenkor mondani, erre rámnéz és mondja, köszi :) aztán egy pillanatot gondolkodik, ránéz a pincérnőre és azt mondja, danke :)))))
Elköszönéskor a hotelben pedig szia helyett simán tschüss-t mondott :))

Apróságok ezek, de szerintem nagy dolog, ahogy elkezdi kettéválasztani a nyelveket és egyre több mindent mond németül, már azelőtt, hogy német közösségben lett volna :)))

Kommentare:

Kubababy hat gesagt…

De ügyes! :) Mi angolul nézünk meséket és Gyuri is tanítgatja, már mond is pár szót és mondatot is. A see you later-t már nagyon ügyesen használja. :))

Anonym hat gesagt…

Nagyon ügyi!
Most, hogy kivégeztétek a számokat, jöhet a második nyelv! :)
Lalumami

Anonym hat gesagt…

szerintem sem lesz gondja a némettel Marcelnek, már tavasszal sem volt, értette a bölcsiben pár nap után is, hogy mit mondtak... ez a következő fázis meg olyan jó, amikor elkezdi használni... :)

meséltem, Nándi is pár hóanpig meg sem szólalt az oviban, aztán egyik napról a másikra elkezdett az oviban is beszélni, és milyen büszke, hogy "angolul is beszéltem"! :)
mostmár sokszor angolul játszanak itthon, Nándi angolul halandzsázik, az a legjobb... :D

és jó döntés az is, hogy otthon magyarul beszéltek, úgyis mindenhol németül fog, ne hagyjátok veszni az anyanyelvet... igy is nehéz lesz megtartani, ha iskolások lesznek...

berry

khase hat gesagt…

Kubababy, es milyen meseket szoktatok nezni angolul?

Lalumami, azert gyököt vonni meg nem tud Marcel :)))) de most mar 20ig mennek perfektül a szamok :))

Berry, szuper, hogy Nandi igy belejött az angolba! Egyebkent eszreveszel Nellin olyat, hogy "elfelejti" a magyart? Bar azert nem jarnak olyan sokat oviba, de ha mar iskolasok lesznek, biztos nehezebb lesz. Fogod öket magyarul tanitani? Irtad egyszer, h nezegettel könyveket hozza!!!