"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Donnerstag, 10. Februar 2011

Bölcsi-kérdés

Mint sok minden más, a bölcsi-ovi-iskola-rendszer is teljesen más itt Svájcban, mint Magyarországon vagy Ausztriában.

Állami bölcsi, mint olyan, nincsen, hisz a gyerekeknek csak 5 éves kortól (!) kötelező a közösségbe járás, ami bár óvoda néven fut, de inkább már iskolaelőkészítő. De az sem egész napos, 12kor "kidobják" a gyerekeket, akárcsak később az iskolából is, napközi szinte sehol nincsen.

A svájci államnak az a meggyőződése, hogy az anyuka maradjon csak otthon a gyerekével, hisz úgy van felépítve a gazdaság, hogy elég az, ha az apuka dolgozik.
Persze manapság már itt sem minden nő így gondolkodik és vagy azért, mert SZERETNE dolgozni is, nem "csak" anya lenni vagy pedig anyagi okok miatt, munkát vállal. Ha van munkahelye, akkor kereken 3 hónapot (!) maradhat otthon szülés után a gyerekkel, utána vissza kell mennie dolgozni, a gyerek meg marad nagyszülőkre vagy bekerül a kevés bölcsik egyikébe..

Mert bölcsik (Kindertagesstätte azaz Kita néven) azért vannak, de mind keményen fizetős, mert mind privát. A túljelentkezés hatalmas, hosszú városlisták vannak, van, aki már szülés előtt beiratja a gyereket valamelyikbe. A korosztály nagyon vegyes, 3 hónapostól 5 éves korig vannak a gyerekek, legtöbbször egy csoportban.

Mikor kiderült, hogy Thunba költözünk, én elkezdtem keresgélni, vegül megnéztem mind a 6 bölcsit. Ebből 2 volt szimpatikus, a többi inkább csak gyerekmegörzőnek tűnt, vagy a gondozók nem voltak szimpatikusak vagy a helyszín.
Még októberben jelentkeztem is, persze semmi jóval nem bíztattak, mondván, hatalmas a túljelentkezés.

Egy kedves magyar ismerős család két gyereke jár az egyik bölcsibe, ahol az anyuka megkérdezte, nem lenne-e nekünk is hely.

Kedden voltunk ott, lenne hely, de csak bizonyos napokon, délelőtt... Nagyon érdekes az is, hogy a bölcsik rendkívül flexibilisek, ami annyit jelent, hogy a gyerek mehet egész napra, 3/4 napra, fél napra (akár délelőtt vagy délután is) és ebéddel vagy ebéd nélkül is.

Ennek megvan a hátránya is, mert semmi rendszeresség nincs benne és szerintem egy gyereknek arra nagy szüksége lenne. Én vihetném Marcelt hétfőn 3/4napra, szerdán és csüt.ön délelőtt..
Persze anyagi vonzata is van a dolognak, egy egész nap 100 frankba kerül!!!!!!! EGY NAP!!!! Bécsben 136 eurót fizettünk Marcelnek egész hónapra...

Két dolog van, ami még inkább megnehezíti a döntést: az egyik az, hogy Marcel rettentő anyás lett megint, mióta visszajöttünk, visszahúzódó és nem igazán érzi jól magát gyerektársaságban. Talán azzal függ össze, hogy rájött a nyelvbeli különbségekre és "frusztrálja", hogy nem érti, amit mondanak és őt sem értik meg...Nem tudom, hogy ha beadom most, akkor kinyílik vagy még inkább bezáródik... elég nehezen oldódik fel idegen társaságban, főleg akkor, ha sok gyerek van. Erőltetni sem akarom, de másrészről kellene azért a gyerektársaság, hogy lássa, rajta kívül is vannak gyerekek. Nem tudom, mivel teszek neki jót...

A másik az, hogy Gábor projektje lassan kifut és pár hónapon belül lehet, hogy elköltözünk Thuból....még bizonytalan minden, azért 3-4 hónapot még mindenképp itt vagyunk.. érdemes ennyi időre beszoktatni???

Vagy csak menjen 2 délelőtt, hogy azért legyen mégis gyerekek között de ne szokja meg túlságosan??  Nagyon nehéz döntés....

ps. amig írtam ezt a postot, beszélt anyukám az otthoni kedves doktornőnkkel, akinél Marcel alvása  miatt is voltunk. Ő úgy ismerte meg Marcelt, mint egy szemlélődő, mindent részletekig megfigyelő, nagyon okos kisgyerek, akinek egész nap pörög az agya, minden infót elraktároz és valószínű, hogy a nemalvása, éjszakai többszöri ébredése is ezzel függ össze. Van benne valami feszültség, valami nyugtalanság, ami foglalkoztatja, csak elmondani, kifejezni nem tudja. Neki az a véleménye, hogy amig nem oldódik meg az alvás-gond, addig nem lenne jó még egy "stresszhelyzetnek" kitenni, erőltetni a bölcsit, mert szerinte az olyan magatartászavarhoz, problémákhoz vezethet, amit később nehéz helyrehozni. Szerinte 3-4 éves korig nem "marad le" semmiről, ha nem jár bölcsibe, ha neki most ANYÁRA, családra van inkább szüksége, akkor adjuk meg neki ezt, később ha megérik rá, egyszerűbben fog menni ez is.

Tényleg nem tudom, mi lenne a legjobb, én kicsit azért tartok attól, hogy ha még többet van CSAK velem (persze járunk mindenfelé, találkozunk más családokkal, gyerekekkel, járunk mama-gyerek tornára, játszóházba, de mindig ott vagyok én is), nem lesz-e később még nehezebb a beilleszkedés az oviba, gyerekek közé?? De azt sem szeretném, ha valami "traumaként" élné meg ezt a bölcsit, ami rányomja bélyegét a további kis életére..

Nehéz, nehéz, nehéz........

Kommentare:

Regi hat gesagt…

Szia Orsi! :)

Lehet, hogy igaza van a doktornőnek, és először az alvást kéne "helyrerakni". Mióta Thunban éltek, rosszabbul alszik, mint Bécsben? Nem lehet, hogy tényleg a nyelv az, ami annyira zavarja?! Mert azért a schwytzerdütsch (vagy hogy írják:D)tényleg nem az, amit két évig hallott, amit Te is beszélsz, vagy a német cd-n hall.
Szoktatok mondókázni, mesét mesélni/nézni németül? Még a képleírás (de utáltam gimiben...) is segítheti, hogy tanulja a szavakat.
Na lehet, semmi újat nem írtam, de hátha! :)

Anonym hat gesagt…

Ott helyben nincsenek játszóházak? Lehet egy ilyen megoldással jobban járnátok.
Nekem sem javasolta az orvos a bölcsit Livinél. Nálunk a napi rend hiány miatt, és a napközbeni nem alvás miatt. Többet ártana, mint használta, ezt javasolta nekünk.

Anonym hat gesagt…

Orsi, szerintem is igaza van a doktornőnek, lehet, hogy még nagyobb stresszben lenne a gyerek, és még jobban felborulna az alvása vagy nem-evése...
NEM marad le semmiről Marcel, ha csak 3 évesen kezdi az ovit, mint általában egy gyerek. Szerintem ti éppen elég nagy társasági életet éltek, nem vagytok begubózva, lát elég embert maga körül, gyerekekkel is hetente többször is találkozik... Ne aggódj, a fiúk mások, nehezebben barátkozók általában, megszokja majd M is a gyerekeket, de nem kell eröltetni. Esetleg nincs olyan ismerős anyuka, aki néha 1-1 órára elvállalná Marcelt, hogy vigyáz rá a sajátja mellett, az egy kicsit szeparáció lenne, de mégis ismerősökkel lenne és gyerek társaságban.

A költözködést, ha mégis tovább álltok pedig majd megoldod már rutinosan szerintem, és biztos valamelyik nagymama is örömmel segit.

Nem maradtok le semmiről, ha ősztől kezdidetk az ovit! épphogy nyáron betölti a hármat... ideális kezdés az ősz!

de tudom a helyzet nehezebb és bonyolultabb, mint ahogy látszik...
biztos megtaláljátok a jó utat,
puszi,
berry

Szitya hat gesagt…

Szia Orsi!
Ha neked nem gond, hogy még otthon marad, szerintem ne aggódj a "társasági élet" hiányán. Jut még belőle bőven neki... :-)
Tartsd otthon és érezd jól magad vele! Semmiről sem késik le, ha három vagy négy éves korában kezd közösségbe járni, pláne olyanba, aminek nem érti minden szavát...
Persze, ha neked lenne szükséged egy kis gyerekmentes létezésre, az más. Akkor két délelőtt beleférhet...
Üdv,
Szilvi

Qualy hat gesagt…

Szia!

Szerintem az elmúlt időszak sok lakhelyváltásai lehetnek a nemalvás okai. Ha belegondolunk Bécs, Bern, Thun, Veszprém lehet hogy sok egy 2,5 éves manónak, de ezért nem okolhatjátok magatokat (mi is megjártuk ezt, bár mi Budapesten belül költöztünk Ádival 2,5 év alatt 3x, nála is nemalvás problémák voltak, amit az ovi tett helyre 3 éves korában), időbe telik, de helyre fog állni a rend!
A bölcsi nálunk is így van, Amina van mikor délelőtt megy, van mikor egész nap. Szerintem neked is jót tenne kicsit egyedül lenni, magaddal foglalkozni, feltöltődni. Ugyan Marcelnek kellene kis idő mire beszokik, de végülis 1 éve már Bécsben is ügyesen beszokott az ottani bölcsibe, nem? Úgyhogy a heti 2 délelőtt szerintem jó lehet.(Egy délelőtt egyébként 2835 Ft, egész nap pedig 3710 Ft nálunk.)

puszi,

Eri

khase hat gesagt…

Regi, Marcel soha nem volt tul jo alvo, de az utobbi idöben tenyleg nagyon sokat romlott, minden porcikajaval tiltakozik az alvas ellen,es hat tenyleg elöször ezt kellene "orvosolni". Most egyebkent a mi szobankban alszik, igy is ebred ejjel 2-3szor, de legalabb most nekem nem kell felkelnem,csak megsimogatom es alszunk tovabb..
SOk nemet cd-t hallgatunk, dvd-t is legtöbbször nemet nyelvüt nez, szoval a nemet nem idegen neki, de a schwitzerdütsch igen, azt meg en sem ertem...

Verus, jatszohazba szoktunk jarni, bar nem tul sok van, a legjobb oktobertöl aprilisig zarva van (mert persze mikor vinne az ember inkabb a gyereket ilyen helyre,tutira nem nyaron...na mindegy)...
Es Nektek mit mondott a doki, miert ne vigyetek Livit??

Berry, köszönöm a biztatast!!!! Hat ismerös, akire tudnam hagyni Marcelt, nem nagyon van, bar azert meg gondolkodom, talan ez is egy (fel)megoldas lenne. Persze, nem elünk begubozva, sok helyre jarunk, minden nap van valami program, csak hat tenyleg mindig velem van...

Szitya, a Te velemenyedre külön kivancsi voltam,azert Te mar 4szer vegigcsinaltad ezt :)
Hat persze, nem lenne rossz par ora a heten csak magamra, mert igy, hogy nem alszik delben Marcel, ejjel meg egy szobaban alszunk, igy tenyleg a nap 24 orajaban együtt vagyunk. Ami nem baj, mert imadom, es most, hogy kommunikal, mar tenyleg annyival mas a kapcsolatunk, csak neha szeretnek egyet szusszanni, egy picit az ajtot magamra csukni es a gondolataimmal lenni....
7vegen Gaborral neha csinalnak valami programot kettesben, azert olyankor van kis idöm, bar olyan keveset vagyunk harmasban, hogy akkor meg inkabb azt valasztom, hogy valamit együtt csinaljunk :)

Eri, köszönöm Neked is a velemenyt, biztos, hogy a nemalvasaban közrejatszik ez a sok utazas / költözes is es ha fixen tudnam, hogy meg 1-2-3 evig itt maradunk, akkor nem gondolkodnek ennyit es biztos, hogy beiratnam. Igy viszont inkabb megvarom, amig kiderül, hogyan tovabb es utana lepünk..
Amina privat bölcsibe jar? Es Te döntheted el, mennyit es mikor viszed?

Na mindenesetre azt hiszem, most egyelöre napoljuk a temat, legyen fix, hogy hogyan, merre tovabb, aztan meglatjuk, mi lesz a legjobb..

zsizzsik hat gesagt…

Orsi, a doktornő véleménye teljesen egybehangzik azzal, amit én is gondolok és amit több helyen is olvastam, vagyis hogy a gyerek semmiről nem marad le, ha nem kezd el 3 éves kora előtt közösségbe járni. A Waldorf ovik pl. 4 évesen ajánlják a közösségbe szoktatást, szóval van egy ilyen nézet is.
Próbálj keresni valakit, aki be tud neked segíteni Marcel mellett, akár egy idős magyar nénit vagy bébiszittert és ha netán megint költöznötök kell, akkor addig tud foglalkozni M-lel valaki, amíg te intézkedsz.
Azért a napi 100 frank iszonyatos ár! És egyáltalán az egész rendszer furcsa egy olyan demokratikus és szociálisan érzékeny országban, mint Svájc. Gyakorlatilag nem sok választási lehetőséged van ha szülsz.

Bea hat gesagt…

Én biztos nem adnám bölcsibe, szerintem ennyi idősen még nagyon jó neki veled otthon, és bőven elég neki ha alkalmanként találkozik-játszik más gyerekekkel. Pár hónapért meg különösen kár beszoknia, hogy aztán megint kezdje egy új helyen elölről. Szerintem.