"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Montag, 21. Februar 2011

James Bond nyomában...

...avagy ha szombat, akkor kirándulás :))))

Az előző postból kiderült, hogy miért nem igazán vágyok arra, hogy minden időmet a lakásban töltsem, no meg ha már egyszer ilyen szép helyen vagyunk, ennyi nagy heggyel körülvéve, akkor ki kell használni az alkalmat, hogy menjünk, lássunk, felvonózzunk, gyönyörködjünk.

Most a 2.970 méter magas Schilthorn volt a cél, ami arról híres, hogy itt forgatták 1968ban az egyik James Bond film néhány jelenetét. Bemásolom ide, amit találtam róla a neten, mert szerintem érdekes :)))

"1969-ben mutatták aztán be George Lazenby főszereplésével az Őfelsége titkosszolgálatában című sztorit, melynek helyszíne Svájc volt. A film egy nagyobb része Mürrenben, a Jungfrau oldalában játszódik.

A főgonosz Ernst Blofeld szerepét Telly Savalasra osztották, aki remek érzékkel választott magának búvóhelyet a látványos, napenergiával működtetett, körbeforgó étterem épületében, a Schilthorn-hegyen.

 A 2970 méteres magasságban felépített vendéglőből minden irányba hihetetlen kilátás nyílik. A panoráma része a Mont Blanc a francia-olasz határon, néhány száz további hegy, a németországi Fekete erdővel és a közeli Eiger, Mönch és Jungfrau csúcsokkal együtt.
Kevésbé ismert, hogy a hegyi vendéglő éppen a filmnek köszönheti létezését. A csúcsra vezető hegyi vasút építésére már a XIX. század végén készültek tervek, de a hegy szerkezete nem tette lehetővé, hogy a hegymászók között igen népszerű helyen pályát építsenek. A későbbi évtizedek során jónéhány elképzelés született, hogy miképpen is lehetne a turisták számára is megközelíthetővé tenni a csúcsot, de a kábelvasút-technika fejlődése csak a 60-as években ért el arra a szintre, hogy megbirkózzon a feladattal. Megépült hát a világ leghosszabb kábelvasútja, Ernst Feuz, az ötlet kivitelezője azonban nem elégedett meg ennyivel. Elhatározta, hogy a kirándulókat felejthetetlen élményben részesíti azzal, hogy 3000 méteres magasságban megnyitja a világ első körbe forgó éttermét. 1967-ben azonban elfogyott a társaság pénze.

Ekkor már nagyban folytak a hatodik James Bond-film előkészítő munkálatai. A Ian Fleming regény alapján tervezett filmben egy olyan helyszínre volt szükség, amelyet csak egy magánhasználatú kötélvasúttal lehet megközelíteni. Miután szinten minden szóba jöhető hegycsúcsot megvizsgáltak Közép-Európában, a helyszíneket kereső brit stáb 1967-68 telén elért a Jungfrau régióba. Itt értesült a csapat az új, a Schilthornra vezető vasútról. Miután felértek a hegy legtetejére és körbenézve megcsodálhatták a megragadó alpesi tájat, egyértelművé vált, hogy nem kell tovább kutatni a készülő Bond-film helyszíne után. Egy héttel később a producer is megérkezett, és 24 órán belül meg is állapodott Ernst Feuzzal. A megállapodás szerint a film készítői befejezték az étterem építését, cserébe pedig a három hónapos forgatás idejére használhatták a felvonót és persze magát az épületet is. A film kiagyalói 125 ezer dolláros költséggel, és 500 tonna cement felhasználásával helikopter leszállót is építettek a hegyi étterem szomszédságába. Részben a remek helyszínnek is köszönhetően az Őfelsége titkosszolgálatában nagy siker lett a mozikban, Schilthorn pedig a filmmel hatalmas reklámhoz jutott. A hegyet azóta 007-es hegyként is emlegetik, az idelátogató turisták pedig még mindig felismerik a film helyszínét, amelynek varázsa az elmúlt 34 év alatt sem kopott meg. Az éttermet ma is Piz Gloriának hívják, ugyanúgy, ahogyan Blofeld birodalmát a filmben. A csúcson James Bond relikviákat árulnak, a konyhán James Bond spagettit főznek, a Bond bárban pedig Vodka Martinit kínálnak, igaz keverve, nem felrázva."

Ennyi a történet, a kilátás tényleg pazar és szerencsénk volt, mert mikor felértünk, még csodaszépen sütött a nap, jól látszott a több száz hegycsúcs, később befelhősödött és már csak sejteni lehetett, hogy merre vannak a hegyek.
A forgó étterem nagyon tetszett Marcelnek, akárcsak Saas Feeben, élvezte, ahogy pörög az egész, sokszor más asztaloktól kellett visszahozni a miénkhez :)
Azért én azt gondoltam, kicsit nagyobb kultusza van James Bondnak, de pár 007-es feliraton és a suvenirboltban kapható pár emléktárgyon kívül mást nem lehetett látni.

A felvonózás elég hosszú volt, mi lentről a völgyből, Stechelbergből indultunk, 3szor kellett átszállni és mivel rengeteg síelő is volt, így sokat kellett sorban állni. Visszafelé aztán megálltunk még Mürren nevű kis faluban sétálni egyet, ahova szintén csak felvonóval lehet feljönni, autómentes falu, akárcsak Wengen. Azért kíváncsi lennék rá nyáron is, rengeteg túrista-sétaút van, jól be lehet barangolni a környéket.

A képeket most videó formájában hoztam :))

Keine Kommentare: