"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Dienstag, 19. Juli 2011

Ilyen 3 évesen :)

Régóta készül már ez a poszt, ha volt kis időm, mindig hozzáírtam valamit, hogy azért nyoma maradjon annak, milyen is a mi kis háromévesünk.

Először a száraz adatok: 102-103 cm, 15 kiló (a kétéves státuszon a 88 cm-hez 13,5 kiló jött, szóval nagyon megnyúlott:) és jóóó nagy lábon él, bár a szandija csak 26os, de bakancsból már 28as kell neki :) A ruhamérete nagyon változó, a tavalyi, sőt tavaly előtti (!) nyári nadrágok mind jók neki, most épp egy 74es méretűben rohangál, a pólói viszont 104-110-esek, az uv-szűrős fürdőszerkója pedig 116os :)))

Evés: legtöbbször nyűg neki az evés, elpocskékolt időnek véli, ami alatt mást is lehetne csinálni...ennek megfelelően elég rossz evő, válogatós és nagyon nagyon kevés étel van, amit igazán megeszik. Kedvencei a "golyósleves", azaz zöldségkrémleves, a spenót hallal és a tésztás kaják. Simán elvan hús nélkül, ebben nem Gáborra ütött, nagyon kevés húst eszik. Reggelire szinte mindig joghurt+müzlit, vacsorára rántotta-tejbedara-melegszendvics közül valamit, kenyér+felvágott+sajt nála szóba se jöhet. Gyümölcs-zöldségből csak az alma-banán-sárgarépát eszi meg á la nature, a többinél trükközni kell, legtöbbször turmixot csinálok neki és úgy könyörgöm bele..

Nagyon sokszor meg sem kóstol ételt, rávágja, hogy nem finom, ő ezt nem szereti és akkor az istennek sem lehet beleimádkozni. Ilyen pl. a túróstészta, nem tudom, hogy a formája, a színe vagy a szaga nem tetszik neki, mindenesetre eddig háromszor próbálkoztam és mindig kudarcot vallottam :)

Továbbra is nagy tejivó, nagyon szereti a gabonatejeket is, bár azért már nem iszik annyit, mint kisebb korában. Gyümölcslevet ritkán iszik, leginkább vizet, ami jó. Édességnél persze nem válogat, sokkal többet is enne, ha hagynám :) (gondolom, benne is van valami az anyja csokifüggő-génjeiből :))))

Alvás: április vége óta sokat javult, bár mióta MO-on vagyunk, megint felborult egy kicsit a rend. Továbbra sincs nagy alvásigénye, 10nél előbb ritkán alszik el, de azért legalább végigalussza az éjszakát :) A  délutáni alvása érdeklődés hiányában legtöbbször elmarad, hisz annyi más érdekes dolog van, minek alvásra fecsérelni az időt :) Autóban viszont mindig jókat tud aludni :) rengeteg alvós állata van, néha úgy telepakolja az ágyat, hogy alig ő maga alig fér bele.

Önállóság: ha épp olyanja van, akkor levetkőzik egyedül, öltözni viszont nem nagyon akar. Talán azért sem, mert ebben a melegben legszívesebben pucéran lenne egész nap :) Így viszont a pisilést egyszerű elintézni, mindig szalad ki a kertbe, hogy aztán megmutassa, épp melyik tuját, virágot vagy bokrot locsolta meg :) Egyedül mosakszik, imád kezet mosni, pancsolni, a haját csak ő moshatja és egyedül mossa a fogát is.

Játékok: tart a vonat-őrület, legyen az thomas, chuggington vagy akármilyen más vonat, amit össze lehet kapcsolni és sínen megy. Legjobb, ha van sok váltó, alagút és sorompó is, képes órákon át szét-összerakni a síneket, vonatokat, állomásokat. Még mindig sokat autózik és repülőzik, de rengeteget dumál is hozzá, történeteket mesél, kereket cserél, tankol, körforgalmakban, hágókon és autósvonatokon utazik, levegőben pörög, kifutópályákon indul, élmény hallgatni :))

Rákapott a dominóra és a társasjátékokra, élvezi a kockával dobást, lépegetést, tényleg úgy lehet játszani vele, mint egy naggyal :) persze nyerni szeret, veszíteni még tanulnia kell, de azért nagy hisztiket nem csinál, ha nem ő nyer :) Szereti a logikai játékokat, a lük-füzeteket, bár a jó időben ritkábban ülünk bent, inkább megyünk mindenfelé. Szeret gyurmázni, festeni, nyomdázni, most már színez is, egyre szebben, a rajzai viszont még nem nagyon felismerhetőek. Legozik is, bár hosszabb ideig csak akkor, ha valaki ott ül mellette, ez leginkább "fiúprogram", én nem vagyok túl kreatí ilyen téren :) Szereti a szerepjátékokat, boltosat, doktorosat, utazósat, szeret főzni, ha benne van, 1-2 órát lekötik ezek a dolgok is :)

Játszótéren is egyre ügyesebb, csúszik-mászik, bár nem az a vagány típus, inkább először megfigyel, szemlél, vagy velem együtt megy, utána viszont már nincs akadály. Egyensúlyérzéke szerintem nagyon jó, köszönhető a futóbicónak, ami most már szinte teljesen leváltotta a kismotort. Vízben is egyre ügyesebben lebeg, lábtempózik, "úszik" a nagy vízben is (legtöbbször a vitorlásklubban fürdünk, ott a legtisztább, de 3-4 méter mély a víz), de azért azt szereti igazán, ha leér a lába és úgy bohóckodik :) imádja a vizicsúszdát és nem zavarja, ha elmerül a vízben, sokszor együtt bukunk le a víz alá :)
Mióta itthon vagyunk, nagy kedvenc lett a vitorlázás, de azt hiszem, ezt az előző posztok képei is bizonyítják :) ha tehetné, minden nap menne :)

Mesék, filmek: A magyarok közül nagy kedvenc a BogyóBabóca és persze APG, bár a kezdeti hatalmas rajongás, mikor naponta kétszer kellett végigolvasni az összes könyvet, lecsengett. Viszont Bartos Erika versesköteteit imádja, mind a négy megvan, rengeteg verset tud kívülről és nem unja meg őket. Újabb kedvencek Berg Judittól a Maszat-könyvek és a Hisztimanó, de szereti a Terka-meséket is. Este leginkább Gábor mesél neki, ilyenkor Marcel ráfekszik a hátára, belefúrja kis állát Gábor nyakába és indulhat a mese. De nagyon szereti a kitalált történeteket is, elalvás előtt 2-3 könyv nélküli mesét, történetet még el kell neki mondani. Néha ő is mesél, édes, ahogy elkezdi, hogy "az úgy történt...:)", ilyenkor leginkább valami vonatozásról vagy felvonózásról mesél :)

Tévében csak dvd-t néz, azt sem túl sokat, a mesecsatornákat eddig még sikeresen kihagytuk. Dvd-ben 3 nagy kedvence van, a little einstein, a felix (nem véletlenül kapott szülinapjára felix-es huzogatós piroskoffert :) és a chuggington vonatok. Ezeket mind németül nézi, kíváncsi lennék, mennyit ért belőle :)

Beszéd: elég későn, 2,5 évesen kezdte, de akkor egyik napról a másikra összetett mondatokban, ragozva beszélt :) van pár mássalhangzó, mint pl. az r, g, l, k, amiket nem mond még tisztán, de hatalmas a szókincse és olyan beszólásai vannak, hogy dőlünk a kacagástól :) A német szókincse is egyre nagyobb, színeket, számokat ismeri németül és sok dalt, mondókát is tud már.

Számol: mindig, mindent, mindenhol :) teljesen a számok bűvöletében él, akár egy órát is eljátszik azzal, hogy kéri, mondjunk neki számokat, ő pedig beüti a számológépbe :) kb. 140-ig ismeri fel, sorolja a számokat, de egyik este hallottam, hogy százasával lépdelt előre :) 50től visszafelé számol, de nem bemagolva, hanem tudatosan, számképfogalma van. Most épp a páros-páratlan számok izgatják :) És persze a kilóméter-kövek az út szélén, autózás közben ez a legjobb elfoglaltság, hogy mondja előre, melyik km következik :) Kisebb számokat összead, van, amit fejben, van, amit szépen kiszámol az ujjaival :))
A betűk is érdeklik, nem tanítom neki, csak ha kérdezi, de így is felismer már elég sokat belőlük. A nevét már szépen ki tudja betűzni :)

Az állatok viszont nem érdeklik, a kutyákat szereti, de ezzel kb. ki is merült, nem foglalkozik velük. Az állatkertben a legizgalmasabb a kisvonat és a traktor, ami az állatoknak szállitja az eledelt és a játszótér :)

Természete:  nagyon anyás, ragaszkodó, érzékeny lelkű, bár nem kifejezetten az a puszilkodós-bújós fajta. De ha akar, nagyon tud hízelegni is, imádom, mikor a kis buksiját belefúrja a nyakamba és szorosan átölel. Két arca van, az örökmosolygós-felszabadult-viccelődős-mindigvidámat megtartja azoknak, akiket ismer és akiket a bizalmába fogadott, idegenekkel vagy olyanokkal, akikkel ritkábban találkozunk, visszafogottabb, visszahúzódóbb, nem "produkálja" magát. Inkább csendesen, komolyan mindent megfigyel, szemlél, mindent magába szív és akkor oldódik fel, amikor felmérte a terepet.
A gyerektársaság már nagyon hiányzik neki, Svájcnak nagy hátránya az ovi-rendszer, ami csak 5 éves kortól kötelező, azért remélem, hogy pár hónapon belül sikerül egy ovi-helyet találni.

Mostanában megint ellenkezik, MINDEN mondata úgy kezdődik, hogy NEM...persze itthon a nagyszülők engedékenyebbek, ezt nagyon jól kihasználja és legtöbbször el is éri, amit akar :) Feszegeti a határait, bontogatja a kis szárnyait és próbálgatja a türelmünket. De mindezt olyan szeretettel teszi, hogy mikor este végre elalszik és nézem a kis gombócot vagy hallgatom, ahogy szuszog, nem tudok rá haragudni :)

Konkrét elképzelése van a világról, igen erős akarattal és öntudattal. És minden nap valami újat fedez fel ebből a világból, szívja magába az életet, minden érdekli, kérdez, mindent tudni akar és közben folyamatosan tanít minket és megmutatja, hogyan lehet mindenben örömet találni.

Órákig, vagyis hosszú sorokon keresztül tudnék még írni róla... Igazi kis huncut hároméves, a mi kis-nagy csodánk, akit mindennél jobban szeretünk és akinek hálásak lehetünk, hogy ennyi csodás pillanatot élhetünk át vele.

Kommentare:

Szitya hat gesagt…

Szia Orsi!
Nagyon tetszik a blogod új kinézete!!!
Az összefoglalás olyan alapos, hogy tényleg az az érzésem, hogy én is ismerem ezt az igazán jóképű kislegényt!
Puszi,
Szilvi

Csilli hat gesagt…

Hű ezt egyszuszra nem is lehetett volna megírni:) és persze biztos lehetett volna még többet, de szerintem a lényeget beleírtad!:) Van némi hasonlóság a fiaink között:)) Bár abban mondjuk nem hasonlítanak sajna, hogy Milán szinte mindenből eszik rendesen, és mégis alig nő valamicskét, a Tefiad meg 15 centit volt képes nőni egy év alatt!!! Osri ez nem igazság!!:)))))))))) Azért az örömteli, hogy az alvással végre mondhatni nincs probléma. A délutáni az meg olyan amilyen, nálunk is sokszor marad el...:) Ma épp Sanyi aludt el, Milán meg szépen kisétált, hogy Ő nem álmos. Hát erre mit mondjak??:)) Na nem baj, a lényeg, hogy ne legyenek nyűgösek, akkor a fene se bánja, ha nem alszanak:) Puszi nektek, további szép napokat otthon!!