"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Donnerstag, 24. Mai 2012

Eltolták...

Köztudott, hogy Svájcban nagy szerepet jásztik a vasúti közlekedés, jól kiépített a vasúti hálózat, óramű pontosak és kiszámíthatók a vonatok és nagyon sokan előnyben részesítik az autóval szemben (amit mondjuk nem is csodálok, mert autóval közlekedni eléggé idegörlő tud lenni, főleg ha az ember sietne valahova...).

Folyamatosan bővítik is a hálózatot, így amikor kiderült, hogy Zürich Oerlikonban a tervezett két új vasúti sín pályáján egy régi gazdasági épület van, nem volt kérdés, hogy le kell bontani az épületet, helyet hagyva ezzel az új sineknek.
Igen ám, de az SBB nem számolt az ott lakók tiltakozásával. Szerintük vétek lenne lebontani az épületet, hisz Oerlikonnak és az ipari negyednek egyik meghatározó és műemlékvédelem alatt álló házáról van szó.

Nem is Svájc lenne, ha nem találtak volna valami más megoldást....ami pedig nem volt más, mint hogy "felemelik" és 60 méterrel odébb viszik a 6200 tonnás, 80 méter hosszú és 120 éves a házat!!!!


Közel egy évig tartottak az előkészületek, hogy aztán véghez tudják vinni Svájc és Európa legnagyobb ház-eltolását!

Először kiásták és lobontották a pincefalakat és acél tartó gerendákat tettek a ház alá, míg a ház teljesen csak ezen a gerendákon állt, "megemelve" ezzel a földtől. A ház alá erős betonlapokat tettek, amikre építették a sínt. Utána lebontották a tartógerendákat, egyiket a másik után, hogy a ház "ráüljön" a sínre. Aztán jöhettek a hydraulik-nyomók, amik cm-ről cm-re odébbvitték a házat.

Az egész művelet 19 órát vett igénybe, minden a legnagyobb rendben ment, a háznak nem lett semmi baja és a svájci pontosságot mutatja, hogy víszintesen 5 mm, függőlegesen 4 mm volt az eltérés az eredeti állapothoz képest!!!!!! (az egész házban elektromos szenzorokat helyeztek el, amik a legkisebb eltérést is azonnal jelezték). Hatalmas teljesítmény!

(azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy az egész mulatság 12 millió frankba (!!!!!!!!) került, de ahogy már írtam, ez itt Svájc, itt van idő, lehetőség és pénz foglalkozni az élet igazán nagy problémáival.....)

Kommentare:

Szitya hat gesagt…

Ez egyszerűen lenyűgöző!!! Nekem tetszik, hogy nem legyintenek rá egy védelmet igénylő házra, hogy nem legyintenek rá a vasútvonal bővítésére, hanem addig keresik a probléma megoldását, amíg azt meg nem találják!

khase hat gesagt…

Szilvi, teljesen igazad van, szerintem is jó, hogy fontosnak tartották, hogy megmaradjon ez az épület és más megoldást kerestek, de az biztos, hogy ezt csak egy olyan országban lehet megcsinálni, ahol a)sokat adnak a lakosság véleményére, hisz más témákban is folymatosan népszavazásokat tartanak és b)megvan rá a pénz is..
Mindenesetre tényleg nagy teljesítmény volt!

Bea hat gesagt…

hűha!!!!! ez igen!

Dominika hat gesagt…

Hát, ez nem semmi! Tök jó, hogy leírtad, meg illusztráltad!

Csilli hat gesagt…

Ez eszméletlen!! Hihetetlen, hogy így megcsinálták, és az, hogy ott szinte bármire van lóvé... És ugyan többször elolvastam, hogyan csinálták, de annyira gyenge a képzelőerőm, hogy így se nagyon értem:))))))
pusszantás, nektek is szép hosszúhétvégét!! gondolom biztos mentek valamerre:)))

julcsi hat gesagt…

Nem semmi projekt lehetett!!!
Ilyenről nem is hallottam még!!!

Ditke hat gesagt…

Húúú és hááá!
Én sem hallottam még ilyenről, de minden elismerésem a svájciaknak!
Te jó ég, hányszor mondtam, hogy de jó lenne a régi magyarországi házunkat idehozni, ezek szerint nem is beszéltem túl nagy marhaságot :-) Bár 3000 km talán kicsit nehézkesebb lenne...