"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Mittwoch, 2. Mai 2012

Obersee Bilingual School

Pénteken délután néztük meg kiszemelt ovik-iskolák közül az elsőt, mégpedig Schwyz kantonban, Pfäffikonban az Obersee Bilingual School-t.

Az iskola a városba vezető út mellett, szinte a város szélén található és elsőre inkább emlékeztetett engem egy irodaépületre, mint egy iskolára. De ahogy beléptünk, már láttuk, hogy itt igencsak jó helyük van a gyerekeknek. Az iskola vezetője fogadott minket, egy angol anyanyelvű nő, de mivel az én angol tudásom (még) hagy némi kivánnivalót maga után, ezért hamar németre (hochdeutschra:) váltott, így nem volt gond a megértéssel :)

Először körbevezetett minket az iskolán. A földszinten van a gardrób és két étkező, ahogy láttam, egyik a bölcsis-ovisoknak, másik az iskolásoknak. Helyben főznek, megmutatta az étlapot, nagy hangsúlyt helyeznek az egészséges táplálkozásra. És mivel egész napos az iskola, így tízórait és uzsonnát is kapnak a gyerekek.

Az első emeleten vannak az ovis csoportok, ahova 4-6 éves gyerekek járnak. Összesen 5 csoport van, kb. 90 ovis gyerekkel (a bölcsisek egy másik épületben vannak). A 2.-4. emeleten vannak az iskolai osztályok, 6. osztályig járhatnak ide a gyerekek.

Több csoportba is benéztünk, nagyon szépek a termek, világosak, hangulatosan berendezve, ügyelve a legapróbb részletekre, nagyon barátságosak, színesek, tényleg olyan, ahova nyugodt szívvel engedném Marcelt :) Egy ovis csoportban 17-19 gyerek van és két óvónéni(bácsi). A hétfő-kedd az angol nap, a csütörtök-péntek a német, a szerda pedig a sportnap és aszerint, melyik gyereknek melyik nyelv a gyengébb, azt gyakorolhatja. Nagy hangsúlyt helyeznek a kreativitásra (ez látszott a folyosókon is, tele voltak mindenféle rajzokkal, kézműves dolgokkal), a sportra, a zenére és a kísérletezésre, tehát nem csak elméletben tanítják a gyerekeknek a világot, hanem megmutatják, kipróbálják, tapasztalják, mi miért hogyan működik. Nagyon tetszett, amit láttunk!!

Az iskolának csak egy kis betonudvara van, ami nem annyira szimpatikus, viszont az iskola mögött kezdődik egy nagy erdő, minden délután oda mennek a gyerekek és havonta egyszer egy teljes napot is ott töltenek, mikor is ott főznek, ott tanulnak, kint vannak egész nap.

A gyerekek több, mint 1/3-a svájci (ezen kicsit meglepődtünk, nem gondoltuk volna:), aztán nagyon sok a német és az angol, a többi pedig vagy 50 különböző nemzet gyermeke :)) A vezető szerint nagyon gyakori, hogy a gyerekek úgy kerülnek be az oviba/iskolába, hogy se németül, se angolul nem tudnak és persze gyerekfüggő, hogy ki mikor szólal meg, de az biztos, hogy 1-2 éven belül anyanyelvi szinten elsajátít(hat)ják mind a két nyelvet.
(csak zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem Marcel már most két idegen nyelvet tud/tanul, hisz az egyik a hochdeutsch, ahogy a meséket nézi, a dalokat hallgatja vagy ahogy minket hall beszélni, a másik pedig a bernerdütsch, amit az oviban hall...- eddig amit németül itthon mondott, az mind "szép" német volt, tegnap viszont Gábornak a legdurvább berndütschi kiejtéssel számolt el 20ig :)))) Én nem értettem :))))

Az iskolában nagyon erős az összetartó erő, igazából - a vezető szavaival élve - úgy működik, mint egy nagy család. Nagyon sok a közös program, legyen szó sportról, grillezésről vagy karácsony előtti süti-sütésről. Ez persze megkönnyítheti a beilleszkedést, már amennyire be tudnánk illeszkedni egy ilyen közegbe.... Ugyanis mikor végeztünk, akkor kezdtek szállingózni a szülők a csemetékért és csak ámultunk és bámultunk, hogy micsoda luxusautók kanyarodnak be egymás után a suli alatti garázsba....

Hát igen, ez Svájcnak az egyik leggazdagabb része, klisé-szerű, ha valaki Svájcra gondol és még nem járt itt, akkor ilyennek képzelheti az egész országot... Ehhez tudni kell, hogy Schwyz kantonban nagyon alacsony az adó (kantononként változó és nyilván akiknek rengeteg a pénzük, olyan kantonba költöznek, ahol kevés adót kell fizetni - ami kicsit paradox helyzetet is eredményez, hisz azokban a kantonokban, ahol a legtöbb szegény él, ott a legmagasabb az adó... de ez itt Svájc, itt minden máshogy ketyeg :))) Az iskola szomszédságában lakik pl. Michael Schumacher és Roger Federer is....

Tehát a legnagyobb kérdés/kétely már nem az, hogy bírná-e Marcel a két nyelvet, mert amit láttunk, maga a rendszer nagyon szimpatikus volt és nagyon sok véleményt is kaptam Tőletek itt a blogon, FB-on és mailben is, ami szerint tényleg csak előnye származna belőle, de az, hogy mi hogyan tudnánk (és akarnánk) beilleszkedni ebbe a társadalmi rétegbe.... ez már egy másik kérdés...és persze a tandíjat is végig kell kalkulálni, mert nem kevés pénzről van szó, viszont ha elkezdene Marcel ilyen helyre járni, akkor jó lenne, ha nem csak egy évig járna...

A vezető szerint hamar kellene dönteni, még 2-3 hely van az oviban, de van több jelentkező is, úgyhogy hónapokig biztos nem tartanák a helyet... De bármennyire is szimpatikus volt, amit láttunk, szeretnénk azért a többit is megnézni, hogy össze tudjuk egy kicsit hasonlítani és csak utána dönteni... remélem, még nem lesz késő :)))

Marcelnek összességében szerintem maga a hely tetszett, de ha rajta múlna, akkor biztos, hogy Thunban maradnánk :))) Hiába, nem szereti a változásokat (bár a nemegészen 4 éves korához képest elég sok helyzethez, szituációhoz és városhoz alkalmazkodott már szegényem :)))) De reméljük, hogy ő lesz az, aki majd a legtöbbet profitál abból, hogy most itt vagyunk :)

Kommentare:

csilla hat gesagt…

Szia,
tényleg 'sietni' kell, de kinézetre az összes privát suli jól néz ki, ez alapján nem érdemes dönteni. (A betonudvar is ismerős, láttunk mi is itt ilyet.. azért kérdezd meg hogy a szünetekben hol vannak a gyerekek, a Marcinak a nap legfontosabb eseménye a szünet(ek), amikor focizhat, játszhat a barátaival... most egy nagy fuves réten.)A Kata jár olyan suliba, ami csak 6-ik van... előnye ezeknek a suliknak, hogy jobban 'rá vannak állva' a kicsikre, viszont hosszútávon annyira nem jó, kérdés ti meddig maradtok. (Nagyobb a fluktuáció, mert a nagyokkal együtt átviszik a kicsiket is a másik suliba). Most ennyi jutott eszembe... a lényeg, nyugi, ezek mind jó sulik! szia, csilla

Csilli hat gesagt…

Na Orsikám én ehhez nem igazán tudok hozzászólni, nekünk nincs ilyenben tapasztalat:) Viszont így látatlanban amit írtál az nekem tetszett, ha mi lennénk a helyetekben, és beleférne a tandíj a keretbe hosszútávon is, akkor én azon felül, hogy persze megnézném még a többit, ide szívesen iratnám a Mackót:) Az meg, hogy milyen kocsik gurulnak be a garázsba, hááát... azon asszem nem múlhat, hogy hogyan döntötök:)
No és hátha Schumival is összefuttok egyszer véletlen:))))
Pusszantás, és szebb naposabb időket, mer a végén befagy a popótok...:D

Anonym hat gesagt…

Hát, szerintem meg igenis fontos, hogy ne érezze magát "csórónak" az ember (még ha messze nem is az) a multimilliomosok között... engem ez zavar 3 éve az oviban, de ez csak ovi és mindjárt vége van...
Én hosszú távon ezt nem vállalnám, Orsi, szerintem túl nagy lesz ott a rongyrázás.

Nekem sem tetszik, hogy beton udvara van.

Amiket irtál az iskola szellemiségéről, az meg szerintem bármelyik nemzetközi/kéttannyelvű iskolában meg fogod találni, de még lehet, hogy az államiban is...

Azért nézzetek meg szerintem egy hagyományos állami iskolát is, ahol van hochdeutch és talán angol oktatást is hamar kezdenek.

berry

csilla hat gesagt…

Sziasztok,
bocsánat igy láttatlanban megszólítok mindenkit, de azt hiszem szükségem van ehhez a frusztrációm levezetésere... szoval itt Svájcban folyamatosan csórónak érzem magam, ehhez csak el kell mennem vásárolni... a jó hír, hogy a gyerekek magániskoláiba járó szulok akkor is panaszkodnak, ha rohadt sok pénzük van ' most kaptam egy számlát a házam takarításáról, 5000 CHF.. hihetetlen...', később említette, hogy ja, pl. 42 ! ablakot kellett lemosni.. Egyébként én nem érzem a rongyrázást, úgy látom, hogy bennük fel sem merül, hogy nekünk furcsa hogy hat Porche áll a garázsukban meg ilyenek.. Eddig azt tudom mondani, hogy az emberek kedvessége nem attól függ, hogy milyen gazdagok. Fontos: mivel itt kifizeted a tandíjat, az a fajta rongyrázás, ami otthon van itt nincs, ebben a díjban minden benne van, napközben nem tudod majd megmondani, hogy melyik gyerek gazdag melyik nem, és ez óriási különbség Magyarországhoz képest (ld. berry). ciao

khase hat gesagt…

Csilla, hát a "csórósággal" annyira igazad van :)))) kereshet az ember rengeteg pénzt, de el is megy a számlákra, vásárlásra, még ha nem is él nagy lábon az ember... azért 42 ablak nem semmi, palotában laknak????? (mondjuk nem csodálom, hogy ehhez takarítónö kell, én a 7 ablakomat alig birom :))
Hát igen, az udvara ennek, amit megnéztünk, nagyon kicsi és beton, mondjuk oviban még nem vészes, mert akkor délután ugy is kint vannak, de iskolás korban, ha már a szünetekben oda mennek ki, hát az annyira nem szimpi... (föleg ennyi pénzért :)

Csillikém, a Schumacher gyerekei már idösebbek, és egyébként sem vagyok nagy MS-rajongó, szóval ez biztos nem lesz döntö :) Persze nem csak az autok számítanak, mert ahogy Csilla is irta, lehetnek a gazdagok között is "rendes" emberek :))

Móni, abban teljesen egyetértek, hogy nem szeretném magam csórónak érezni, mondjuk nem tudom, hogy az iskolában mennyire érzödik ez a gyerekeken, hogy kik azok, akiknek tényleg még a böre alatt is pénz van és kik azok, akik csak épp hogy megengedhetik maguknak az ilyen iskolát, de ez csak akkor derül(ne) ki, mikor mar oda járna Marcel.

vannak jó állami ovik és iskolák is, csak meg kell öket találni, de mi alapján indulok el keresni??? Kinézek egy helyet, ami szimpatikus? Mert hogy az körzet szerint megy, szóval nem olyan egyszerü.... és honnan tudom kivülállóként, hogy jó-e az az ovi/iskola???? Hát tényleg nem egyszerü.....

Kedden nézzük meg a következöt, addig még informálódunk, azért bizakodó vagyok :)))