"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Montag, 7. Mai 2012

Schloss Lenzburg

Zürich felé haladva az autópályán már rengetegszer eljöttünk mellette és mindig megállapítottuk, hogy bizony egyszer ide el kellene jönni :) Mivel szombaton kinti programot nem nagyon lehetett tervezni, mert az időjárás már megint minősíthetetlenül rossz volt, így gondoltuk, itt az idő, hogy megkezdjük a svájci vártúráink sorozatát és elkiránduljunk Lenzburgba.

A lenzburgi vár Svájc egyik legrégebbi és legjelentősebb magaslati vára, az első említés 1036-ban történt róla, akkor a lenzburgi gróf tulajdonában állt. Az idők folyamán nagyon sokszor cserélt gazdát, először a Kyburgok, majd a Habsburgok laktak benne, 1433-ban Bern városa vásárolta meg, az 1800-as években pedig Aargau kanton tulajdonába került. 1860-ban a kanton privát személynek adta el a várat, több (gazdag amerikai) család kezében is volt, míg nem 1956-ban visszavásárolta és történelmi múzeumot alakított ki benne.

Ha kívülről szemléljük a várat, nagyon jól látszik, hogy mennyi gazdája volt, mindenki  a saját stílusában épített hozzá valamit, szinte nincs két egyforma bástyája, tornya, terme.


A parkolótól kb. 10 perces séta után érünk fel a bejárathoz, kicsit a Sümegi várra emlékeztet engem, legalább is a bejárata, talán azért is tetszett annyira :)))A belépő svájci viszonylatban nem volt drága, 12 frank és nagyon sokat nyújt, akár egy egész napot is el lehet ott tölteni :) 

Először a parkba mentünk, ami bár nem nagy, de csodás, ápolt, most nyíltak a tulipánok, körben virágzó fák, orgona, leander és különféle gyógynövények. Szép a kilátás is, szerencsére addigra kinőtte magát az idő, elállt az eső és néha még a nap is előbukkant, úgyhogy a kinti részeket is tudtuk élvezni :)


A várudvaron van egy mély kút, mellette egy vödör és egy kis tábla, hogy merítsük meg a szökőkútban a vödröt vízzel, öntsük bele a kútba és hallgatózzunk, mi történik. A kút több, mint 50 méter mély, így miután beleöntöttük a vizet, sokáig nem történt semmi, mintha elporladt volna a víz, kellett jó pár másodperc, amig leért az aljára és hallottuk a csobbanást :) Marcelnek (és a többi gyereknek) nagyon tetszett, így a szülők felváltva merítgették a vödröt vízzel és öntötték a kútba, a gyerekek nem tudták megunni :))Ezután mentünk be a múzeumba, ami több részből áll: található benne egy történelmi tárlat, egy lakómúzeum, egy börtön, egy fegyvertár és nyomozó-múzeum és egy gyerekmúzeum.

A történelmi tárlatot mi most kihagytuk, Marcelnek nem lett volna túl érdekes, de látványosan csinálták meg, hatalmas, nyitott ládák voltak a "vitrinek", ahol filmek, fotók, árnyszínház segítségével mutatják be a vár korának történelmét.

Mi a lakómúzeummal kezdtük, ami szintén nagyon látványos volt. 3 szinten rendeztek be lakásokat, az első szinten a késő középkori, a második szinten a barokk és reneszánsz életmód szerint, a harmadik szinten pedig a 19. században, a várban lakó gazdag családok életét bemutatva. Megcsodáltuk a faragott famennyezeteket, a régi, festett cserépkályhákat, faragott ágyakat, a különböző korok konyháit, étkezőit, szerszámait, nagyon érdekes volt. Azért nagyon jól látszott, hogy a 19. században igen jó körülmények között éltek ott az emberek, hatalmas szalon, csodaszép bútorok, festett tapéták, festett üvegablakok, hatalmas brokát függönyök és olyan fürdőszoba, amit sokan még ma is megirigyelnének :))) A berendezési tárgyak nagy része eredeti!A börtönben két cellát és különböző kínzó- és vallatóeszközöket mutatnak be, Marcelnek legjobban az "őr" tetszett, aki elaludt az asztalnál, mindig fel akarta ébreszteni :)))


Egy kis függőhídon lehet átmenni a fegyver- és nyomozómúzeumba, amihez Marcel szintén még kicsi, bár a koponya és a nagyító, amivel különböző csontokat lehetett vizsgálni, nagyon tetszett neki :) Itt a nagyobbak számítógépeken "nyomozhatnak", feladatokat oldhatnak meg, kérdéseket tehetnek fel, érdekes és interaktív egyben.

A gyerekmúzeum a főépület tetőterében kapott helyet. Két szinten egy igazi kis gyerekbirodalmat rendeztek be, kis várral, zegzugos lépcsőkkel, beugrókkal, korabeli játékokkal, lovagokról és királyokról szóló mesekönyvekkel, kézműves sarokkal, mindent a lovagok és lovagi várak témája köré felépítve. A gyerekek be is öltözhetnek (ingyen!!!! :), így aztán rengeteg királylány és kis lovag szaladgál mindenfelé :)) Marcelből is csináltunk egy kis keresztes lovagot, egy darabig lelkesen viselte is a "gúnyát", de aztán nagyon melege lett, mondjuk nem is fáztunk a tetőtérben :)
Volt egy hatalmas társasjáték, akkora, mint egy asztal, nagy lovagfigurákkal, nagy dobókockákkal, Marcel persze rögtön kiszúrta magának, egy másik kislánnyal játszott és sajnos veszített, de ettől függetlenül tetszett neki :)) Jó kis gyerekprogram!!!


A várban egyébként nagyon sok rendezvényt tartanak, (nyáron mindenféle előadások, hangversenyek, lovagi tornák) és van egy lovagterem is, ahova esküvő miatt nem tudtunk bemenni.

Lefelé menet még körbejártuk a várat, aztán a vár alján lévő "játszótéren" is megálltunk, ahol rengeteg kis faház található, mind különböző formájú ajtókkal, ablakokkal, ott is el lehet tölteni egy órácskát, bújócskázással, fel-lemászkálással, rohangálással.Aztán mivel addigra nagyon szép idő lett, kisütött a nap, így gondoltuk, hogy felmegyünk a várral szemközti kis dombra, hogy onnan is megnézzük a kilátást. Rengeteg lépcső vezetett felfelé, Marcel jó iramban felgyalogolt, pedig akkor már igencsak esteledett és egész nap úton voltunk :)) A vár onnan is csodálatos, nem beszélve a virágos mezőkről, ha tudtam volna, hogy ilyen jó idő lesz, vittem volna a nagy gépemet is, így csak a kicsivel tudtam fotózni :)

Legkedvencebb fotóm :)A várból így látszott a szemközti domb :)


Összességében nagyon jó kirándulás volt, érdemes egy egész napot rászánni, tényleg sok a nézni-látnivaló :) 

(még több fotót ebben az albumban találtok :)

Kommentare:

Ozsváth Szilvia hat gesagt…

A Lenzburgi kastély nekünk is nagyon tetszett, tervezem is, h még egyszer elmegyünk (mi csak 15-20 pernyire lakunk tőle). Gyönyörűek a fotóid! :)

Anonym hat gesagt…

hű, de jó kis várkastély! Na, nem csodálkozom, hogy jól elvoltatok itt!!! meseszép az egész, és úgy tünik tényleg igyekeztek mindenféle igénynek megfelelni, rengeteg program, kiállitás, játszó lehetőség... Szuperek a képek, Orsi!!!
puszi, berry

Ditke hat gesagt…

Nagyon jo program lehetett es tetszenek a fotok is. :-)