"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Dienstag, 19. Juni 2012

Four Forest

Csütörtökön meg tudtam nézni egy következő potenciális iskolát Luzernben, a Four Forest Bilingual School-t. Tanulva az eddigiekből, egyedül mentem, Marcel addig anyukámékkal fedezte fel a környéket.

Az iskola Luzern egyik nagyon szép dombos részén fekszik, a 2,5 km hosszú Rotsee partján, ahol a világ egyik leghíresebb evező regattáját tartják. A tó és a környező erdős rész természetvédelmi terület.


Az iskola egy nagyobb épületben található és bizony meglepődtem, amikor láttam, hogy a -3. emeletre kell mennem... pincében iskola??? De mivel az épületet egy domboldalba építették, az iskola a legalsó szinten van, nem az utcafront felé néz, hanem az erdő és a tó felé, minden teremből közvetlen kijárattal a parkba. Az egész front üveg, így nagyon világos és megnyugtató látni a sok sok zöldet.

3 éves kortól 12 évesig járhatnak ide a gyerekek, külön csoportok vannak a 3, a 4 és az 5 éveseknek (ami a svájci "kindergarten"-nek felel meg), 6 évesen pedig kezdik az iskolát.

Az ovis csoportoknál a kétnyelvűséget úgy oldották meg, hogy van egy német szoba és egy angol szoba és attól függően, melyik szobában vannak, olyan nyelven beszélnek. A szobák nagyok, barátságosan berendezettek, különböző sarkokra vannak osztva, "stációk" vannak, ahol különféle foglalkozásokat tartanak. Naponta akár többször is válthatnak szobát, a megfelelő szobákban pedig csak nativ speaker-ek vannak. A kicsik az iskola keretjébe mennek, őket nem viszik le a tópartra, túl nagy lenne a felelősség. Az iskolások viszont minden szünetben oda mehetnek, nagy játszótér is van, hatalmas tér, park rohangálni és persze ott a tó is.

(Van egy nagyon meredek és gyors csúszda, Marcel elsőre nagyon ügyesen lecsúszott róla, aztán jött anyukám, hogy felveszi videóra és ez lett belőle :))))(szegény, az alján eléggé lehorzsolta az állát, de eshetett volna még rosszabbul is :)

Az iskolásoknak heti turnusok vannak, egyik héten németül, másik héten angolul folyik a tanítás. Barátságos tantermek, kis csoportok és rengeteg projektmunka, akármerre mentünk körben az iskolában, minden falfelület tele volt a gyerekek által készített kreatív munkákkal, alkotásokkal.

Van egy nagy menza, de nem ott főznek, úgy szállíttatják az ebédet (amiért külön kell fizetni, napi 12 frank), a vezető szerint a diákok kb. fele nem veszi igénybe a szolgáltatást, hanem kis dobozkában viszi az ebédet, amit aztán az ottani kicsi konyhában meg lehet melegíteni.

A diákok összetétele itt is nagyon vegyes, de kb. a fele itt is svájci, aztán egy nagyobb része angol nyelvterületről érzekett és vannak szép számmal olyanok is, akiknek mind a két nyelv idegen.

Az iskolának van egy "testvére" Zug kantonban, Chamban, ahol a 3-4 évesek külön vannak egy kis aranyos kertes házikóban, az 5 év felettiek pedig egy nagy irodaház egyik emeletén, ami azért nem annyira szimpatikus. Ráadásul ez 3500 frankkal többe is kerül évente, mivel Zug kantonban alacsonyabbak az adók és magasabbak a fizetések...

Összességében nagyon tetszett ez az iskola, talán még egy fokkal jobban is, mint az Obersee suli Pfäffikonban. Kicsit "földhöz ragadtabb", nem tűnt annyira elitnek, de épp ezért szimpatikusabb is :) Marcel jövő augusztustól tudna odajárni, a 4éves csoportban nincs hely, de jó is lenne így, mert nem kellene hamar dönteni, pár hónapot még járhatna a mostani kitaba, jobb lenne a németje is és nem kellene elkapkodni a lakáskeresést sem.

És ahogy írtam az előző posztban, Luzern nagyon jó hely, szuper a város, úgyhogy elég sok a pozitivum benne :))

Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Mindenkeppen jelentkezettek, most meg nem kell fizetni, de azert meg egy ev otthon az huZos nem?

Anonym hat gesagt…

ez elég igéretesnek tünik, nekem eddig a legszimpibb, a gyors csúszda ellenére! :)
berry/móni

Szitya hat gesagt…

Nekem ez "jönne be" a legjobban!!!!

Ditke hat gesagt…

Ez nagyon jól hangzik :)

G.Sz.Szilvia hat gesagt…

Mondtam én, hogy Luzern egy jó hely!Legszívesebben én is oda költöznék!
Szuper az új háttér!

khase hat gesagt…

Ha most jelentkezünk jövöre, azért nem kell fizetni, úgyhogy szerintem mindenképp feliratjuk Marcelt, az még semmilyen elkötelezettséggel nem jár együtt.. KÖzben meg még tudunk nézelödni, hátha "szembejön" egy szuper állami kindergarten/suli is :)

Nekem is ez eddig a legszimpatikusabb, de azért mindenképp jó lenne, ha Gábor is meg tudná nézni!

Szilvia, igen, Luzern egyre jobban tetszik nekem is, bár azért teljesen más túristaként járni egy városban, mint ott lakni :))
Köszi, a háttér nekem is nagyon megtetszett, meg hát passzol is a sok utazásunkhoz :)))