"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Mittwoch, 6. Juni 2012

Kristályos zebrák

Bea blogján olvastam minap egy posztot, amiben leírta, hogy majdnem elütötte őket egy autós, mikor mentek át gyerekkel a zebrán.

Itt Svájcban nagyon odafigyelnek a gyalogosokra, az utóbbi időben még is egyre több az olyan (halálos) baleset, mikor zebrán ütnek el gyalogost. És legtöbbször nem az autósok a hibásak!!!!! Itt ugyanis azt az elvet vallják, hogy a gyalogosnak mindig elsőbbsége van, mindig, mindenkor leléphet a zebrára, akár (eszement módon) körülnézés nélkül is. És ezt nem csak vallják, hanem gyakorolják is! Ehhez hozzájön, hogy rengeteg zebra van autós szemmel nézve lehetetlen, veszélyes helyeken, beláthatatlan kanyarokban, bonyolult kereszteződésekben, körforgalmaknál, sötét aluljárók után és még sorolhatnám.

Az első hónapokban bizony csak a szerencsén múlt, hogy nem ütöttem el senkit, pedig nem vezetek vadul, de nem voltam hozzászokva ehhez a mérhetetlen önbizalomhoz, amivel a gyalogosok minden alkalommal lelépnek az útra.

A sok baleset miatt az okosok elkezdték törni a fejüket, hogy mit lehetne csinálni. Arról persze szó sincsen, hogy esetleg a gyalogosokat kellene figyelmeztetni, nagyobb belátásra bírni, vagy csak arra ösztönözni, hogy esetleg nézzenek már körül, mielőtt lelépnek, hisz azért sokszor gyalog mégis csak könnyebb lenne megállni, mint autóval vészfékezni.

Nem, hiszen Svájcban vagyunk, és ahogy már a ház-eltolás kapcsán is említettem, itt csak az lehet a jó megoldás, ami sok pénzbe kerül :)))

Így kitalálták, hogy újrafestik a zebrákat, hogy jobban láthatóak legyenek....de nem sima sárga festékkel (itt Svájcban nem fehérek, hanem sárgák a zebrák), hanem úgy, hogy apró Swarovski-kristályokat kevernek a festékbe, hogy jobban csillogjon!!!!!! Valódi kristályokat!!!! Az aszfaltra!!! Több, mint tízszeresébe fog ez így kerülni a városnak, de meg vannak győződve arról, hogy ez a helyes megoldás.


Bernben kezdték a projektet, aztán jön majd a többi város, mignem minden zebra kristályosan nem fog csillogni :))) Aztán egy következő lépésben meg lehet, hogy be is aranyozzák majd a zebrákat :)))

Hogy ettől aztán kevesebb baleset lesz-e??? Szerintem nem.... mert hiába reflektálja a kristály jobban a fényt és hiába látom már messzebbről, hogy ott egy zebra (ha egyáltalán látom, mert nem épp kanyarban van..), attól még egy eszetlenül és körülnézés nélkül járdáról lelépő, leugró gyalogos ugyanolyan veszélyes lehet. Mert hiszen az autósnak nem a zebrát kellene jobban látnia, hanem a gyalogost...

A gyalogosoknak kellene kicsit körültekintőbbnek lenniük, mert alapjában nagyon figyelmesek az autósok és ha szépen megállunk és körülnézünk, mielőtt lelépünk az útra, akkor tényleg 99,9%ban megállnak és átengednek a zebrán! Szerencsére Marcelnál is nagyon jól működik a dolog, akár gyalog, akár futóbicóval, kismotorral, ha előre is száguld, mindig szépen megáll a zebránál. És inkább ezt tanulja meg, mert szerintem Svájcon kívül nincs még egy olyan ország, ahol ennyire figyelnének a gyalogosokra :)

Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Aztán majd jönnek a "fémgyüjtök" és átállnak kristálygyüjtésre....
Puszi,Lalumami

khase hat gesagt…

Márti, a közepébe trafáltál, a legtöbb fórumon ezt írták, hogy úgysem tart sokáig és nem lesz egy kristály sem a járdákban :)))))
(a nyelvtanfolyamról irok majd, csak nem jutok be a tanyára...)
pusszi

Anonym hat gesagt…

ez nagyon durva!:)
De gondolom a kristályok inkább csak kristályporként lesznek a festékbe keverve...

Nincsenek minden zebra előtt táblák is az autósoknak, hogy vigyázat zebra következik? mert az logikus lenne...

Itt is nagyon figyelnek és megállnak, nekem gyalogosként nagyon nehéz volt ezt megszokni, ha közelitek egy zebra felé már megállnak az autósok... Vagy amikor a parkolóban megyek a két gyerekkel sosem megy el mellettem egy autó, hiába megyek a szélére az útnak inkább lépésben távolról követnek... :D

Autósként is nehéz, mert akár pirosnál is átmennek a zebrán a gyalogosok, és megállnak nekik az autók, még csak nem is dudálnak! Persze Manhattanben elhúznak melletted, de ott is bárki bármikor nekiindul az utcát átszelni, ha van zebra, ha nincs, az autósok meg szépen kerülgetik őket. :)

berry

csilla hat gesagt…

ah, ne is idegesits ezzel a témával... megörülök itt ettöl, hihetetlen, hogy föleg a fiatalok milyen lazák, de tuti, hogy itt nem fognak ilyen csillogó zebrákat csinálni... az munka lenne, és különben is, inkább az aszfaltot túrják, olyan mint otthon a 18-as villamos, vmelyik részét mindig 'felújították'.. most itt az a buli (igy egy év alatt már látom), hogy az utakat szarul csinálják meg, és újrakezdik az egészet... Vevey föutcája azért egyirányú, mert hol a bal, hol a jobb oldalát csinálják, a két rész soha nincs egy szinten (egy 10 cm különbség mindig van), barátnöm aki három éve él itt azt mondja, hogy az utcát már akkor csinálták mikor ö idejött.. már csak röhögni tudok, mikor 2 havonként át kell térnem az egyikröl a másik oldalra...: ))))

khase hat gesagt…

Ja azért még az jutott eszembe, hogy pl. Romában még akkor sem lehet az ember biztos abban, hogy épségben átér az út túloldalára, ha zöld a gyalogos-lámpa, emlékszem, úgy kellett átszaladni, mert jöttek a kis mopedek :)) dudáltak, tülekedtek, a gyalogosok meg káromkodtak, de mégsem történt baleset :))) azért gyerekkel ez itt mindenképp szimpatikusabb, csak túlzásokba se kell(ene) esni :)))