"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Mittwoch, 18. Juli 2012

Játék az élet :)

Marcelt - fogadalmunkkal ellentétben - már megint sikerült elárasztani játékokkal szülinapja alkalmából.... és még nincs vége, hisz otthon is sok ajándék várja majd.

Készül már a róla szóló négy éves beszámoló, de mivel a napokban szembejött velem Dr. Vekerdy Tamás egy, a játék fontosságáról szóló kis videója, így most aktuális is a téma. Érdemes végighallgatni, két perc az egész, de sok minden megvilágosodik az emberben :)))Az elmúlt egy évben sokat változott Marcel és ez igaz a játékokhoz való viszonyához és a kedvencekre is. Egy éve társasjáték-mánia volt, órákon keresztül ültünk és társasoztunk, naponta többször kérte-hozta a játékokat és nem volt gond akkor sem, ha ő veszített. Most is van pár kedvenc, mint pl. a carcassonne vagy a zingo, de most már "véres csaták" folynak, dolgozik benne a győzni akarás és bizony van csapkodás és elvonulás is, ha nem ő nyer.

A társasok helyét átvették a szerepjátékok no és a lego, mondhatom azt, hogy most ez a legnagyobb kedvenc, ráérzett az építés ízére, fantáziál, kitalál és egész nap mesél hozzá. Legjobban autóskompokat, házakat, parkolókat, felvonókat és alagutakat szeret épiteni, de pár napja (gondolom a ballenbergi skanzenben látott sajt-prés hatására) egy "rágó-összepréselő"  autómatát is készített és szépen elmagyarázta, mi hogy működik, hova kell a pénzt bedobni és hol jön ki az összepréselt rágó :)))

Az autók és repülők továbbra is jelen vannak, kívülálló csak azt látná, hogy tologatja őket, de én imádom hallgatni, amilyen szövegeket és történeteket talál ki hozzá! És milyen igaz az, hogy így dolgozza fel az élményeket (amiből legyünk őszinték, elég sok kijut neki :))), hisz visszajátsza, saját modján elmeséli az átélteket.

Ha pár nap van egymás után, mikor jövünk-megyünk, úton vagyunk, látom rajta, hogy semmi másra nem vágyik már, csak arra, hogy kizárva a külvilágot belevethesse magát az itthoni játékaiba. Ha más gyerekkel játszik, akkor eléggé domináns, nehezen enged, legtöbbször mindennek úgy kell lennie, ahogy ő azt elképzelte :))) (legalább is magyar nyelvű közegben, oviban vagy máshol, ahol német nyelven zajlik a kommunikáció, jobban visszafogja magát).

Ha kint vagyunk, elég egy bot (ahogy Vekerdy is mondta), néhány kavics és esetleg egy kis víz és már teljes a boldogság :))) És milyen igaz az, hogy a legegyszerűbb játékok a legizgalmasabbak, hisz ott aztán szabadjára engedheti a fantáziáját és nem vonja el a figyelmét a több(száz:) másik játék :))

Úgyhogy ha néha voltak (vannak) kétségeim, hogy jó-e neki ez az ovi, ahol "csak" játszanak, hogy nem kellene-e már "tanulnia", nem kellene-e jobban fejleszteni (az amúgy is nagyon okos kis fejét :))), most megint elgondolkodtam és rájöttem, mert látom, hogy boldog és ez így nagyon jó neki, talán a legjobb, hogy semmi más dolga, mint az, hogy játszon és még sokáig gyerek maradhasson!!

1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

Nagyon jó volt ezt olvasni, Orsi!
Annyira élvezem, mikor a lakás használati tárgyai vagy kacatok, papírfecnik "új életre kelnek".
Bármiböl lehet bármi. Hihetetlen milyen kreatívok tudnak lenni a gyerekek, ha hagyják öket....
További jó szabad játékot! Puszi, Lalumami