"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Montag, 10. September 2012

Fondue, Te csodás :)

Ha Ildiékkel találkozunk, akkor szinte már kötelező, hogy egyik este fondue-t csináljunk. Most sem volt ez másként, Ildiék nálunk töltötték a hétvégét, szombat este (a ballenbergi skanzenben töltött nap után, de erről majd később :)) jöhetett a szokásos fondue-vacsi, a különbség csak annyi volt, hogy amig eddig mindig Ildiék készítették, mi pedig csak ettük, most én is belefolytam  a készítésbe, jól megfigyeltem és fotókkal rögzítettem, mi is a titka a szuper fondue-nek :) 


Íme tehát a (szerintünk) világ legjobb fondue-receptje (köszönet érte Ildiéknek), ami nem áll össze egy csomóba és szuper-finom :) (Svájcban élők előnyben, mivel nem biztos, hogy minden hozzávaló sajtot be lehet otthon szerezni...)

Vannak dolgok, amik nagyon fontosak az igazi fondue elkészítésében, mégpedig:

- a leírtakat be kell tartani mennyiségek tekintetében, meg az elkészítés sorrendjében is
- ha több vagy kevesebb személynek csináljuk, nagyon pontosan kell arányosítani
- nem ajánlott variálni, ezt-azt hozzáadni, beledobálni, hozzátenni, stb
- igazi fondue-t, klasszikus öntöttvas fondue-tálban készítjük (kb 5kg), ez tényleg sokat számít (persze azért megoldható egyéb edényben is, de a melegítőn tény hogy nem lesz ugyanaz egy teflonban...)

Eszközök:

- lyukas fakanál
- fondue készlet: tál, hosszú, 3-ágú villák, állvány és zselés vagy borszeszes melegítő, szabályozható tartóban

Hozzávalók (a megadott mennyiségek alapján ez 2 kiéhezett főre elég):


- 250g közepesen sós, a piros jelzésű, Gruyére (klasszikus erősebb svájci sajt) - ezt ha jól tudom, lehet otthon is kapni
- 250g Vacherin vagy Friburgoise sajt - ez nem biztos hogy van otthon, talán jó az Emmental-i (Trappista felejtős)

(mi most kész keveréket vettünk a Coopban - Svájcban élők ismét előnyben - Fondue moitié-moitié, így nem kell sajtreszeléssel időt pocsékolni :))

- 100g erős, érlelt (aranyszínű jelzésű) Gruyére - szerintem nincs otthon, jó lehet az Appenzeller, az elég erős és van otthon is
- 2.25 dl Fendant (svájci, pontosabban Valais-i fehérbor) - lehet van otthon, de jó lehet egy karakteresebb hazai is
- 4 púpos kiskávéskanál kukoricakeményítő
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 fej sonkahagyma
- 1 cl cseresznye pálinka
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- őrölt szerecsendió
- frissen őrölt feketebors
- min. 500g kockára vágott fehérkenyér 



Készítés:

- tűzhelyen kezdjük, ahol a Fondue-tálban a fehérbort, és az apró kockára vágott fok-és sonkahagyma darabokat felforraljuk (üveges lesz a hagyma) és elkeverjük benne a keményítőt





- beleöntjük a lereszelt vagy apró kockára vágott sajtokat
- és egyből, folyamatosan, lassan, egyenletesen keverjük
- a keverés szigorúan EGY IRÁNYBA történik, végig



- addig keverjük, amíg híg és homogén nem lesz a sajt (kb 5-8 perc)
- a szódabikarbónát feloldjuk a pálinkában és hozzáöntjük a sajthoz
- kicsit habos lesz a teteje a sajtnak, tovább keverjük, kb 3-4 percig
- a végén jó adag szerecsendiót és borsot reszelünk a tetejére
- átrakjuk a tálat a begyújtott melegítőre
- és kezdődhet a zabálás kajálás ;)))))


Folyamatosan kell enni, nem szabad ott hagyni, mert akkor odaég az allja és nagyon büdös lesz (viszont ha csak kicsit ég le, akkor szinte közelharc megy a végén azért, ki ehesse meg a legropogósabb és legfinomabb falatokat :))

Az evést érdemes már akkor befejezni, mikor még úgy érezzük, hogy jó pár sajtba mártogatott kenyérkockát meg tudnánk enni!!!!! Saját kárunkon tanultuk ezt meg mi is, roppant kellemetlen és fájdalmas tud lenni, mikor éjszaka úgy érzi az ember, mintha egy szikla lenne a gyomrában és másnap reggel sem kíván semmit, úgyhogy itt a kevesebb tényleg több!!!

Ami még nagyon fontos, az az, hogy mit iszunk hozzá!!!! (előtte persze aperitif lehet bármi :))

Közben viszont szigorúan langyos fehérbor, vagy meleg tea. Ez is hagyomány, amit tapasztalat is igazol...:-) Hideget, semmilyen formában nem ajánlott közben vagy utána inni, mert ha abba landol a meleg sajt, összeáll a pocakban...és nem kellemes érzés, főleg egy-két óra múlva!!

Biztos van több száz másik tuti-fondue recept, mi erre esküszünk :)))))

Persze sokat számít a jó társaság is, mi mindig úgy időzítjük, hogy a gyerkőcök már lehetőleg aludjanak, mert a buli már a fondue-készítés közben beindul :))) Hisz már akkor is kell egy kis "erősítés", aztán a fondue-ből sem sajnáltuk a jó kis cseresznyepálinkát és valahogy a meleg tea helyett jobban csúszott a fehérbor :)) Most valahogy olyan szinten ráhúztuk a bucinkat és olyan gyorsan elfogyott (mármint a fondue :)), hogy nem hogy leégni nem volt ideje az aljának, de még csak megpirulni sem :)) 

Köszönjük Ildiéknek a receptet, a szöveget, a szuper hétvégét és persze próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!!!! 

1 Kommentar:

Szitya hat gesagt…

Szia Orsi!
Most aztán behoztam minden lemaradásomat. A fondue-recept hasonló a miénkhez, csak most még, a szeptemberben is ktartó kánikulában, nem tudom elklépzelni, hogy csináljunk. Na de majd télen!!!
Tetszett a Kupa, tabajd és minden!!!
Puszi,
Szilvi