"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Dienstag, 11. September 2012

Wo ist die zwei?

Pár napja jó nagy méretben előhivattam a Marcelről készült egyik legkedvesebb nyári fotómat és délután megpróbáltam felrakni a falra, több-kevesebb sikerrel.. (végül is csak négy plusz lyuk lett a falon, de azt a képkeret szépen eltakarja :))

Közben Marcel tett-vett a lábamnál, mindig valami újabb dolgot vett ki a szerszámosládából, míg rá nem talált egy zollstockra. Rögtön rávetette magát, kihajtogatta, izgatottan nézte, mondta a számokat és magyarázott. Egyszer csak megszólal:

"Und wo ist die zwei?" (azaz "És a kettes hol van?") (eléggé le van kopva, már nem látszott)

Azt hittem, kiesik a kezemből a kalapács, annyira meglepődtem...Ránéztem, szerintem neki fel sem tűnt, hogy németül szólalt meg :))) 

Eddig is volt már, hogy német szavakat mondott, hisz sok mindent tud már, a számokkal sincs gond, de hogy egy egész mondatot mondjon??? Ismerve őt, a helyzetet, azt, hogy mennyire nem szólalt meg eddig más nyelven, ez neki hatalmas dolog!!! 

2 hete jár oviba, heti 4 napot és az utóbbi napokban úgy látom, egyre jobban belelendül. Rengeteget énekel itthon német-halandzsa nyelven (az új óvónők nagyon muzikálisak lehetnek :))) és ma azt mondta, hogy kezdi megszeretni az ovit :)) 

És mivel jól érzi magát, szeretne ott is kommunikálni, hisz itthon is rengeteget beszél, mesél, magyaráz, ezért ahogy látom, valami "bekattant" nála és kezd megnyílni németül is. Persze hogy az oviban mikor szólal meg, nem tudom, de látom rajta és mondta is, hogy nagyon szeretne ott is sokat beszélni, remélem, a heti 4 nap ovi segítségére lesz és az is jó jel, hogy ha akar, tud már mondatokban beszélni németül :))) 

És az is biztos, hogy sokkkkal többet tud, mint amennyit gondolunk vagy mint amennyit mutat... de egyszer csak sikerül a gátakat lerombolnia és ugyanúgy fog majd kommunikálni németül is, mint magyarul :) 

(így is imádom, de azért 60x40-es méretben még kevésbé tudom levenni a szemem erről a képről:))

Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Ez de jó, Orsi! Csak egy kis türelem kellett kivárni... Meglátod, hamarosan dumálni fog az oviban is! :)

És szuper ez a fotó róla, megértem, hogy kinagyitottad! :)

jó lenne dumálni is végre vmikor...
sok puszi,
berry

julcsi hat gesagt…

Nagyon ügyes Marcell!!! Hatalmas előny lesz neki ez az életben!!!
Puszik!!

Bea hat gesagt…

Ügyes:)

Lehet, hogy a zollstock szó zavarta meg, és ezért automatikusan németre kapcsolt a buksija.