"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Freitag, 16. November 2012

Räbeliechtli

Pár hete kaptunk Marcel ovijában egy meghívót, miszerint november 15-én Räbeliechtli-felvonulás lesz a városban, az összes thuni ovi részvételével. Soha nem hallottam még róla, de gondoltam, hogy hasonló lehet, mint pl. Ausztriában a laternen- vagy Márton napi felvonulás.

A papír szerint "räbe"-t kell kifaragni, abba gyertyát tenni és úgy vonulnak fel a gyerekek. Muszáj volt utánanéznem a neten, hogy miről is van szó pontosan, nem hogy a hagyományt nem ismertem, de még a zöldséget sem tudtam beazonosítani :)))) Leginkább a répa-karalábé-retek kombóra hasonlít, Gábor szerint cukorrépa, nekem az íze alapján karalábé :))

Egy ősrégi svájci hagyományról van szó, ami Zürchersee partján fekvő kis városkából, Richterswilből ered. A räbe volt az utolsó zöldség, amit novemberben, még a tél bekszönte előtt összeszedtek a földekről. Régen a krumpli mellett alap-élelmiszernek számított, különösen a falusi vidékeken (bár elég fás és keserű az íze), manapság már szinte csak azért termesztik, hogy a hagyományt megőrízve lámpást lehessen belőle faragni!!! (csak Zürich környékén évente 25 tonnát, csak lámpásnak!!). Mert ez nem is Svájc lenne, ha nem ragaszkodnának a saját kis hagyományaikhoz és nem tiltakoznának kézzel-lábbal más, idegen szokások bevezetése (mint pl. a halloween) ellen. Ami egyáltalán nem baj, bár manapság a hálaadáshoz már nem sok köze van ezeknek a felvonulásoknak.

Az oviban ki voltak készítve a räbe-k és egy "használati útmutató" is, ami szerint ki kell faragni ezeket a zöldségeket. Hát aki azt mondja, hogy tököt faragni nehéz, azon csak nevetni tudok.... Úgy megkínlódtam a három räbe kifaragásával, főleg a kibelezéssel, közben két kanalam úgy elhajlott, hogy azt még Uri Geller is megirigyelte volna, a csuklóm pedig mozgatni is alig tudtam a végére. Nem beszélve arról, hogy utána a kezemnek lemoshatatlanul tömény karalábé-retek vagy tudomisén milyen szaga lett... (Ildi azt tanácsolta, hogy simogassak acél edényt, az állítólag leviszi a szagot, remélem, egyik szomszéd sem látta, mit csinálok, de a szag tényleg elmúlt :D:D:D:D

A végeredmény azonban nagyon szép lett, főleg ahhoz képest, hogy életemben először csináltam ilyet :))) 
Tegnap délután aztán jól beöltözve indultunk a belvárosba, ahol már rengeteg szülő-gyerek gyülekezett. Minden gyerek kapott egy fényvisszaverő csíkot a kezére, a nyakába pedig egy kis kártyát, rajta egy telefonszámmal, ha esetleg a sötétben és a tömegben elveszne valaki vagy valami baj történne, akkor gyorsabban lehessen intézkedni... hát igen, ez is Svájc, a biztonságra nagy hangsúlyt fektetnek.

18 órakor indult a tömeg, ovik szerint csoportosulva, végig Thun belvárosában. Nagy örömünkre Gábornak is sikerült betoppannia, Marcel nagyon örült, hogy együtt hárman vonultunk :) Közben dalokat is énekeltek, már aki tudta, én semmit nem értettem belőle :)) Akit esetleg érdekel, itt bele tud hallgatni, hogy milyen nyelven is ment az éneklés :)))

Ami nekem kicsit zavaró volt, hogy a díszesen kivilágított fő sétálóutcán vonultunk, így a lámpások nem érvényesültek annyira, no meg nagyon szétszóródtak a gyerekek, talán jobb lett volna, ha legalább az út egy részén csak az ovisok mennek, szülők nélkül, persze az meg az óvónéniknek lett volna túl nagy felelősség.... Na mindegy, Marcel élvezte, biztos, hogy neki szép emlék marad, és ez a lényeg :)))Ovis barátnőivel :))
Kommentare:

G.Sz.Szilvia hat gesagt…

Nagyon szépeket alkottál megint! Itt is tegnap sötétedés után indultak neki az ovisok, épp a redőnyt akartam lehúzni amikor itt vonultak a ház előtt. Biztosan nagy élmény volt!

Ozsváth Szilvia hat gesagt…

Itt bizony a neheze a szülőkre hárul, még iskolás-korban is, mert egy gyerek nemigen tudja kibelezni ezt a zöldséget. :) Nálunk a nemzetközi iskolában a svájci szokásokat is bevették a programba, így nekünk is volt a faragásban részünk. Itt Badenben kedden este volt a felvonulás, a házunkkal szemben lévő kisbolt elől indultak, a teraszunk előtt vonultak fel a hegyre, így csak a kis lámpások fénye látszott, miközben lassan sétáltak és énekeltek. Nagyon hangulatos volt.

Anonym hat gesagt…

tök jó!:)
jövő novemberre beszerezheted a helyi karalábéfaragó készletet, garantáltan árusitanak ilyet, ha nem, akkor szivesen küldök tökfaragó cuccot, biztos sokkal könnyebb megfelelő eszközzel ez is. :)
az edénysimogatás nagyon vicces lehetett!!!
berry