"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Dienstag, 18. Dezember 2012

Grittibänz

Pár hete megkértem Marcel egyik óvónénijét, hogy írja már fel nekem azoknak a cd-knek a címét, amit az oviban hallgatnak, mert egyrészt Marcel nagyon sokat dúdol, halandzsázik itthon és foggalmam sincs, mit énekel, másrészt meg gondoltam, hogy Marcelnek is tetszene, ha itthon is hallgathatnánk, ha ismerős lenne neki.

Az egyik cd, amit megvettünk Andrew Bond: Zimmetstern han i gern - című cdje volt, Marcelnek felragyogott az arca, mikor meghallotta itthon is a már oviból ismert dalokat. Az egyik szám címe "Grittibänz", mikor olvastam, sejtésem sem volt róla, hogy az mi lehet, eszik-e vagy isszák :))) Aztán Marcel felvilágosított, hogy eszik, mert ez nem más, mint egy kelt tésztából sütött, mazsolával, magokkal kidíszített kis emberke. Gondolom az oviban meséltek nekik erről és biztos meg is mutatták, hogy hogy néz ki, mert legközelebb mikor mentünk boltba, Marcel rögtön megmutatta nekem a kenyerespultnál :)) (csak zárójelben jegyzem meg, hogy lassan fordul a kocka, ő lesz az én tanítómesterem, tolmácsom, legalább is ami a schwitzerdütsch-öt illeti, nagyon sok mindent megért már és olyan berni tájszólással tud beszélni, hogy csak na :)) persze csak itthon :))

Megbeszéltük, hogy hétvégén mi is sütünk Grittibänz-et, addig pedig utánanéztem, hogy tulajdonképpen miről (kiről) is van szó :)))

A Grittibänz egy kalácstésztából készült emberke, az eredetét a 16. századra vezetik vissza. Akkoriban december 6-án iskolás gyerekek - egyikük mikulásnak öltözve - vonultak végig az utcákon, a felvonulás végén pedig minden gyerek egy kis kalácsot kapott. A Grittibänz név kb. 150 évvel ezelőtt tűnt fel, "Bänz" a férfi egyik szinonímája volt, a "Gritti" pedig a "Grätsche", azaz terpeszállást jelentette. Tehát a Grittibänz nem más, mint egy terpeszállásban álló férfi kalács-emberke, ami most már az egész adventi időszakban megtalálható a pékségekben. Egy dal is tartozik hozzá, ha kinyitjátok a fentebb belinklet cd-t, akkor bal oldalon a 9-es számnál bele lehet hallgatni :))

Hozzávalók (bár szerintem ha van valakinek bevált kalács-receptje, lehet abból is sütni :))

500 g liszt
kicsi só
cukor (ízlés szerint, ki mennyire édesre szeretné a tésztát)
75 g puha vaj
2,5 dl tejben megfuttatott élesztő (kb. 20 g)

Az élesztőt langyos-picicukros tejben felfuttatjuk (az enyém sajnos nem jött fel annyira, így kicsit tömött lett a tészta), a lisztet a többi hozzávalóval elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt és jól összedolgozzuk. Utána kb. 10 percig dagasztjuk, hogy szép sima, puha és elasztikus nem lesz a tészta (jó kis kar-edzés :)) Aztán pihentetjük, amig kb. kétszeresére nem nő.

Utána kis hengereket vágunk belőle és oválisra nyomkodjuk. A lábának és kezeinek késsel bevágjuk a tésztát, aztán fejet formázunk és jöhet a díszítés, sapka, sál, öv tésztából, a szemek, orr, gombok mazsolából, kinek hogy tetszik :) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgával megkenjünk és 180-200 fokon 30-40 percig sütjük. Ebből a tésztából 4 emberke lesz, én hármat csináltam és még egy kis fonott kalácsot, elég dudik lettek, legközelebb kevesebb tészta kell majd :))) Marcel nagyon élvezte és megint tanultunk valamit a svájci hagyományokról.A hétvégébe belefért még egy kis kreatívoskodás, Marcel-kézfenyőfát és mikulás-családot készítettünk, közben Marcel nagy lelkesedéssel festegetett, teljesen felismerhetően repülőt, helikoptert, rakétát és pálmafát hatalmas napocskával :))Láttunk Thun belvárosában mikulás- motoros felvonulást is, bár túl sok minden nem látszik a videón, szuper, feldíszített motorokkal robogott el melletünk rengeteg mikulás :)


Aztán mivel 7végére megjött az eső és a meleg, elmosva, elolvasztva az összes havat, kitaláltuk, hogy felmegyünk Wengenbe, ahol bár eléggé vizes és kemény, de legalább volt még hó :) Marcel most imádja a havat, szerintem egyik évben sem lelkesedett érte ennyire, így ezt a kis kirándulást is nagyon élvezte :)) És igen, ez a nagy előnye, ha az ember ilyen helyen lakik, hogy fél óra autózás után fent lehet a havas hegyeken :)

Kicsit jeges a vize, nem szívesen fürdenék benne :)))
 
Számoljuk vissza a napokat, Marcel egyre izgatottabb, nekünk pedig még hosszú a listánk a hétre, de reméljük, hogy otthon lesz majd idő egy kis pihenésre, feltöltődésre is :))

Keine Kommentare: