"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Sonntag, 28. April 2013

Kupli, kirakó, kelet, kókuszgolyó :)

Mikor még otthon voltunk, elkezdtük gyűjtögetni a sparos óceános matricákat és bár Marcelt az állatok kevésbé érdeklik, mint a számok, nagy lelkesen ragasztgatja őket. Pár napja megint érkezett egy adag anyukáméktól, Marcel hihetetlen memóriával már előre megmondta, hogy melyek azok, amik még hiányoznak és melyikek a duplák.... a duplákat aztán egy kupacpa gyűjtöttük, a végén azt mondja: "Anya, össze kellene gumizni azt a kuplit!" :))) Azaz a kupac és a pakli szavakból kreált egy újat, annyira vicces, ahogy mondja és annyira kifejező, hogy már mi is átvettük :))) (ha esetleg van valakinek egy felesleges 199-es és 200-as matricája, szívesen vennénk, mert az a Titanic és Marcel minden egyes kupli kibontásakor azt reméli, hogy benne lesz ez a kettő :))))


Ha már a számoknál tartunk, megmutatom, melyik az egyik kedvenc kirakója :)) Hát persze, hogy számos, összeadós, 18-ig mennek a számok, majdhogynem túl könnyű is már neki, de többször hozza, nekiáll, megcsinálja, számolja, ha jól emlékszem, van szorzós változat is, lassan beszerzek egy olyat is :))


A számok és a Titanic mellett nagy kedvencek a bolygók, az égtájak, a naprendszer. Egyik reggel kinéz az ablakon és megkérdezi, merre van kelet. Mutatom neki, erre ő: "És mindig ugyanarra van kelet? Igen, mondom. "De az hogy lehet, ha közben forog a Föld???" Huh,  hát kapásból nem nagyon tudtam elmagyarázni neki, bizony egyre többször kérdez valami olyan okosat, aminek nekem is utána kell néznem-olvasnom és nem tudom rávágni a választ. Még az a szerencse, hogy Gábort is nagyon érdekelte anno a csillagászat, így este, mikor hazaért, egy alma és egy kókuszgolyó segítségével megpróbálta szemléletesen elmagyarázni Marcelnek, miért is van mindig ugyanott kelet :))) Az alma volt a Nap, a kókuszgolyó a Föld, Marcel csak úgy figyelt, aztán hogy mennyire értette meg, azt nem tudom, azt viszont igen, hogy a Föld igen hamar megsemmisítésre került :))))


Kipróbáltam ugyanis egy új kókuszgolyó receptet, elég reform, de nagyon nagyon finom :))) Kell hozzá egy adagnyi (kb. 20 dkg) kesudió (lehet mással is, nekem most fele makadámia dió volt), ezt liszt-szerűre daráljuk, teszünk bele pici sót, vaníliát, 2 kis kanál nyers kakaóport (semmiképp nem instant és cukrozott legyen) és nagyon puha datolyát. Ehhez a mennyiséghez én 6 datolyát tettem, apróra összevágva kevertem bele, de érzitek a kezetekkel, mikor lesz jól formálható állagú!!! Megforgatjuk kókuszreszelékben (vagy akár darált pisztáciában) és már mehet is a hűtőbe, hogy egy kicsit összeérjen, vagy egyenesen a pocakba :)) Igazi power-csemege és nagyon nagyon finom :)) Esetleg lehet a közepébe egy szem meggyet, málnát tenni, akkor még pikánsabb :))

1 Kommentar:

Ditke hat gesagt…

A csajok és épp most tanulták környezetből a föld-nap-hold forgását és nálunk is apa magyarázta nekik - igaz, ők kiálltak az udvarra, felosztották a szerepeket és úgy forogtak, meg a nap zseblámpával világított :-) De azért Marcell sokkal fiatalabb, tök jó, hogy már ilyeneket is tud :-)

Én aszalt gyümölcsöket szoktam összeturmixolni, néha teszek bele magokat is mint a kesudió vagy mogyoró vagy akármi, azokból is nagyon finom golyócskák lesznek!