"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Donnerstag, 20. Juni 2013

Egy sziklával kevesebb...

Amikor biztossá vált, hogy költözünk, rögtön elkezdtem utánaérdeklődni, hogyan tudjuk Marcelt átjelenteni az új oviba. Bár a lakás szerzdődésünk csak augusztus elsejétől érvényes, tehát azelőtt hivatalosan nem tudunk bejelentkezni az új helyre, viszont mivel már augusztus 12-én kezdődik a tanév, mindenképp szerettem volna ezt időben elintézni.

Szerencsénk volt, mert nagyon segítőkészek voltak a hivatalban (bár azért futnom kellett pár kört, személyesen, emailben és telefonon is), "elhitték", hogy tényleg odaköltözünk a faluba és a bejelentés utáni második napon már itt volt egy nagyon kedves levél tele információkkal az új óvónénitől, amelyben megírta, hogy bár a leendő ovisoknak már tartottak egy nyílt napot, de nagyon szívesen látnak minket egyik délután, hogy megismerhessük az ovit és az óvónénit is. Közben a régi helyről automatikusan kijelentették Marcelt, azzal nem kellett foglalkoznom, úgyhogy tényleg flottul ment minden.

Kedd délutánt beszéltünk meg a leendő óvónénivel, nem tudom, Marcel és én közülem ki volt az izgatottabb, azt hiszem, én, hiszen az egész költözés terv onnan indult ki, hogy Marcelnek keressünk egy jó ovit és nekem nagyon sok múlott ezen a találkozáson.

Az ovi a leendő lakásunktól kb. 3 perc gyaloglásra van, egy kétszintes épület nagy kerttel. A földszinten van az ovi, első emeleten pedig az 1./2. osztály (itt Svájcban az állami ovi, a Kindergarten 5 éves kortól kötelező és mivel iskolaelőkészítőnek számít, leggyakrabban egy helyen van az iskolával).

Az óvónéni nagyon nagyon kedvesen fogadott minket, már ahogy beléptünk, első pillanattól kezdve csak pozitív benyomásaink voltak! A másfél óra alatt, míg ott voltunk, egyre inkább rájöttem, hogy amiket Zsófi, a magyar barátnőm, akinek a kisfia ebbe az oviba jár, eddig mesélt, áradozott, regélt az oviról, hatványozottan úgy van. Az óvónéninek olyan kisugárzása van, ami azonnal magával ragad, határozott, kompetens, végtelenül kedves, csupamosoly és látszott, hogy imádják a gyerekek. Kezdettől fogva közvetlen volt, olyannyira, amit én itt Svájcban még soha nem tapasztaltam egy svájcitól, egy pillanatig nem érzékeltette velem, velünk, hogy mások lennénk, mert külföldiek vagyunk és még csak ott sem lakunk a faluban, a másfél óra után olyan szívélyesen köszöntünk el egymástól, mintha már évek óta ismernénk egymást (nem tudom, mennyi szerepe volt benne, hogy egyik kedvenc városa Bécs, így közös témánk is volt nagyon hamar, bár szerintem tényleg ennyire kedves az alaptermészete:)) Csak bíztatott a "falusi élettel" kapcsolatban és többször elmondta, hogy tényleg nagyon jó, összetartó közösség van, odafigyelnek egymásra az emberek és könnyű ismerkedni, már amennyire ez Svájcban könnyűnek nevezhető, de valószínű egyszerűbb, mint egy városban.

Az ovi is nagyon szép, tágas, világos (csak zárójelben jegyzem meg, hogy olyan kilátása van, hogy csak na, persze gondolom a gyerekeket ez kevésbé érdekli :))) és nagyon jó a kertje is. A terem több részre van felosztva, van egy kis székekből kirakott kör, ahol minden nap kezdenek a gyerekek, közös énekléssel, beszélgetéssel, aztán különböző "játszó-sarkok" vannak, a gyerekek a szabad játék előtt kiválaszthatják, mivel szeretnének játszani és akkor azon a részen vannak 15-20-30 percig, utána válthatnak, persze csak akkor, ha előtte szépen rendet is raktak :) Marcel először még kicsit félénk volt, együtt végignéztük a játékokat (szupppper jó dolgok vannak :)), aztán ment a fakocka-építő gyerekekhez játszani, onnantól kezdve nem is foglalkozott velem :))

A falak telis tele alkotásokkal, Zsófi is mondta, hogy nagyon sokat kézműveskednek, festenek-rajzolnak, vágnak-ragasztanak a gyerekek, emellett mindig készülnek valamilyen előadással, nagyon kreatívak (most lehet, hogy ez egy magyar/osztrák oviban természetes, itt sajnos nem az, úgyhogy ezért is örülök ennyire, hogy ilyen helyre kerül majd Marcel :)))

A gyerekek is nagyon kedvesek, 10en voltak ott épp, kb. a fele augusztustól iskolás lesz, a másik fele marad. 21-en lesznek majd összesen a csoportban, az ovi 8 - 11.30ig (!!!) tart (na ez a kiakasztó része, de erről majd máskor..:) és egyik délután kell még visszamenni, Marcelnek ez a kedd lesz (ilyenkor csak a fele csoport van ott). Lesz tornaórájuk, járnak könyvtárba, uszodába, viszik őket fogorvoshoz és nagyon sok a kirándulás is :)

Nagyon jót tett a lelkemnek ez a másfél óra, jó volt látni, hogy Marcel szuper helyre kerül, egy halvány kétely sincs most bennem azzal kapcsolatban, hogy jól döntöttünk-e, mikor ezt az utat, ezt a falut, ezt az ovit választottuk. Marcelnek is nagyon tetszett az ovi, készül rá, várja már nagyon, lelkes volt, utána is sokat beszélgettünk róla és tényleg úgy érzem, hogy szuper jó kezekben lesz ott.

Úgyhogy az első szikla legördült a szivemről és most valami olyasfajta nyugalom árasztott el, amit már rég nem éreztem... Hiába no, jó érzés majd fél évnyi bizonytalanság és döntésképtelenség után átélni, hogy úgy néz ki, jó döntést hoztunk és jó úton indultunk el :))) (persze magával a falusi léttel kapcsolatban még mindig vannak fenntartásaim, de ez a keddi délután sok mindent helyretett a lelkemben és már van fény az alagút végén :))


Már "csak" a költözésen legyünk túl, ma nekiálltam dobozolni, könnyű dolgom van, mert a 4 nap nyár után megjött az ősz, esővel és hideggel, de legalább nem sóvárgok a strand után :)))

Kommentare:

Alma korte hat gesagt…

én örülök, hogy ilyen jól belejöttél ebbe a Svájcba:)) Ugye, mi fordított utat jártunk meg mint ti:)))) a vidéki falutól ne félj, végülis Thun se egy világváros:) Meg mint írtam, Mo-tól Nyugatra teljesen más egy falu...
Az ismerkedés egyrészt könnyebb, másrészt talán zártabb a közösség, de fene tudja, azért, ha ott laktok, úgyis alakul. Az óvoda is sokat fog segíteni.

julcsi hat gesagt…

Örülök nektek!!!♥

Bea hat gesagt…

Dejó, dejó, dejó!!!!

Ditke hat gesagt…

Ez nagyon jó hír az oviról! És persze egy költözés is csupa izgalom :-)

Móni hat gesagt…

izgalmas lesz a következő fél évetek is Orsi, de egyre több minden visszaigazolja, hogy jól döntöttetek!!! Szuper, h jó az ovi, közel is van, vannak barátok a közelben és egy ilyen kis közösségben biztos könnyebb lesz az ismerkedés is... Izgatottan várjuk a fejleményeket!!! :)