"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Montag, 10. Juni 2013

Kísérletezős-kreatívos

Most kezdhetném már megint azzal, hogy napok óta esik az eső és hideg van, kinti programokat tervezni nem érdemes, mert átlagban napi kétszer biztos, hogy megázunk és már olyan szinten vágyakozom napsütésre és melegre, hogy el sem tudom mondani.... de a siránkozás nem segít, azért ha lehet, megyünk kifelé, de van, mikor a szakadó esőben nem tudom rávenni magam, hogy egy lépést is tegyek odakint... Marcel szeret itthon is lenni, a sínépítést még mindig nem unta meg (most a legújabb, hogy a babzsákból készült Mont Everest hegyre mennek fel a vonatok...), de egy idő után besokall ő is.

Ilyenkor tesz jó szolgálatot az a pár elmentett internetes oldal, amit külön mappába gyűjtök, telis teli kreatív elfoglaltságokkal, kísérletekkel és ötletekkel.

Tegnap első körben a műanyag mappa közötti festést próbáltuk ki :) Szuper dolog, különösen ahol a gyerekek szeretnek festeni, az anyukák meg nem annyira szeretik utána a festéssel együtt járó koszt takarítani és a gyerekeket tisztára sikálni :))

Kell hozzá egy műanyag irattartó (közismert nevén bugyi :), olyan, aminek két oldala nyitott. Különböző színű festékeket nyomunk a belsejébe, nem kell sajnálni, mi legelőször elég keveset tettünk, akkor nem is fogta be az egészet, utána már bátran adagoltuk a színeket. Ezután a két nyitott végét celluxszal alaposan leragasztjuk, és már kezdődhet is a "maszatolás" :))) Kézzel, parafadugóval, késsel, fakanállal, ki mivel szeretné és a legjobb az, hogy egy cseppnyi festék nem kerül sehova, kivéve a bugyi belsejébe :) Marcel nagyon élvezte, ahogy folynak össze a színek és mit nem mondjak, én is jól elszórakoztam vele :))) Többször is megismételtük, más színekkel, a végeredmény mindig szemet gyönyörködtető lett és hatalmas plusz pont az, hogy nem kell utána takarítani :)))


Aztán következett egy kísérlet, ami "tej-tüzijáték" néven kering a neten. Kell hozzá egy lapos tányér, kis tej, ételfesték (minél több fajta, annál szebb és színesebb lesz a végeredmény) és pár csepp mosogatószer. Ebben a videóban bemutatják részlesen, hogyan is működik, a miénk nem lett ennyire szép, nem tudom, hogy a tej nem volt-e elég zsíros vagy a mosogatószer túl kézápolós, azért még fogunk vele kísérletezni, mert ez is tetszett Marcelnek :)


Mivel Marcelt most nagyon érdekli, hogy mi hogyan működik, mi miért történik, gondoltam, kísérletezünk még egyet. Kellett hozzá egy pohár víz, egy üres pohár és egy kis szalvéta vagy konyhapapír. Hogy látványosabb legyen, tettem pár csepp ételfestéket a vízbe és már kezdődhetett is a móka. A "feladvány" ugyanis az volt, hogy a pohár víznek át kell vándorolnia úgy az üres pohárba, hogy közben nem fogjuk meg egyik poharat sem :))) Nem kellett sokat várni, a konyhapapíron keresztül elkezdett átszivárogni a víz és nem telt bele 5 perc, kiürült a tele pohár és teli lett az üres :) Marcelnek ez annyira tetszett, hogy azóta már vagy 5ször megfordította a poharakat és figyelte, hogy csöpög át a zöld víz egyik pohárból a másikba :))


(közben átesett egy birkanyíráson, mármint Marcel, nem a pohár víz, legalább a frizurája legyen nyári, ha már az idő nem az... :)

Élmény látni, ahogy lekötik ezek a kísérletek, ahogy egyfolytában kérdez, ahogy érdekli a dolog, figyel, szívja magába, ahogy kattognak a kis fogaskerekek az agyában, imádom :)) Úgyhogy biztos nem ez volt az utolsó kísérletezgetésünk :))))

(bónusznak még egy kép, mert már olyan nagyfiú, mert ahogy néz, mert olyan MARCEL :)))

1 Kommentar:

Dominika hat gesagt…

Mekkora szemek!
Jó, hogy megmutattad ezeket, így nyári szünet előtt hasznos volt. Elképzelésem sincs, mivel kötöm majd le a három gyereket... :-))