"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Mittwoch, 12. Juni 2013

Plusz-mínusz...

...avagy két újabb szösszenet a "tipikus Svájc" kategoriában :)

Régebben már írtam arról, milyen jó dolog is az, hogy itt Svájcban (legalább is a német részén) gyönyörű szép tiszták a nyilvános wc-k. Különösen akkor volt ez nagy áldás, mikor Marcel leszokott a pelusról és ha elhangzott a mondat "Pisilnem kell", nem volt túl sok időm arra, hogy valami helyet találjak neki. De mindegy volt, hogy áruházba, étterembe, vasútállomásra, utcai wc-be mentünk be, mindegyik tiszta volt és nem kellett előtte és utána is egy órát fertőtleníteni magunkat. Szóval megszoktunk egy bizonyos standardot, de amit pár hete láttam, az még ezt is felülmúlta :)) Szintén egy nyilvános (!!) wc, akkora, mint egy fél táncterem, halk muzsika, kellemes illat, nagy csokor friss virág, persze csillogó tisztaság, ez alap, de ami pozitív értelemben ledöbbentett, az a pelenkázó része volt... eldobható alátét, popsitörlő, pelenka, kis zacskó, fertőtlenítőszer, a kis kosárkában pedig tampon, betét és terhességi teszt (!!).  Wc-re azért nem szoktam fényképezőgépet vinni magammal, de ide muszáj volt visszamennem és megörökíteni :)))Hát igen, a külsőségekre sokat adnak, ezt sok más helyen is megfigyelhettük már, de ha a gyerekekről van szó, akkor sok szempontból a sor végén kullognak....

Adódott ugyanis egy délután, mikor kihasználva azt, hogy végre nem esik az eső, elindultunk kirándulni. Egy kis zermatti kitérővel (igazából egy eléggé elbaltázott terv volt, ez van, nekünk is lehet rossz napunk :))) végül Kanderstegben álltunk meg, hogy egy kicsit játszóterezzünk az erdő széli kedvenc helyünkön. Odafelé menet hatalmas robbanásokat hallottunk, látni nem látszott semmi, először arra gondoltunk, hogy a hegyen robbantják a lavinákat, hogy jöjjön le a hó. Aztán ahogy egyre közelebb értünk a játszótérhez, megláttuk, honnan jön a hang... Közvetlenül a játszótér mellett van ugyanis a lőtér, 10 céltáblával, ott lövöldöztek békésen az emberek....Mondanom sem kell, nem a lőteret zárták le, így megközelíteni sem tudtuk a játszóteret... Hihetetlen, milyen paranoiások a svájciak, rettegnek attól, hogy valaki megtámadja őket, sok embernek saját fegyvere van, rengeteg a lőpálya és a leggyakrabban űzött hobbi a lövészet!!!


Marcel kicsit csalódott volt, de aztán találtunk jobb elfoglaltságot, ott folyik ugyanis a Kander patak és bár nem lehetett több 6-7 fokosnál, mivel sütött a nap, muszáj volt belemenni :)
Csak összehasonlításnak, egy hete a Kleine Scheideggen ekkora hóban mászkáltunk!!!! Azért hogy júniusban síoverált kelljen Marcelre adni......Mondjuk ő élvezte a havat és a patakot is, azt hiszem, neki tényleg mindegy, milyen az idő, a lényeg, hogy kint legyünk :)))))

1 Kommentar:

Zsuzsi hat gesagt…

Jót mosolyogtam a wc-s képen, nemrég én is majdnem fényképeztem, bár az nem volt ilyen szép, de az ötlet szuper. A dortmundi vasútpályaudvaron a sanifair wc-ben van külön mama+gyerek wc, egy fülkében felnött és gyerek méretü wc-csésze külön wc-papírral, színes dekoval. Kint persze a csapnál van külön gyerekmagasságban elhelyezett gyerekmosdó is ;)