"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Montag, 2. September 2013

Az új lakásról

Pontosan egy hónapja költöztünk be az új lakásba, úgyhogy már épp itt az ideje, hogy írjak róla egy kicsit :)) No meg másról is kellene, gyűlnek a témák rendesen, csak még mindig a régi lakással kínlódunk, így a napi 3 órám, ami van, nem sok másra elég... Csütörtökön kellett volna átadni a lakást, de nagyon bunkó aljas módon viselkedett a házkezelőség, nem vették át a lakást, mindenben kifogást találtak, ráadásul a mi költségünkön akarják kifesteni és parkettát csináltatni, ami nem volt benne a szerződésben és ami utánaolvasva a svájci bérlők jogai között, teljesen szabályellenes is...Most megy a pereskedés, ma várjuk tőlük a választ, persze idegileg elégge leszív ez is, mert nem szeretnénk még ezer frankokat költeni arra a lakásra... Nem tudom, hogy azért volt-e ilyen szemét a pasi, mert külföldiek vagyunk vagy csak azért, mert egyedül voltam Marcellel, Gábor nem tudott eljönni, mindenesetre nincs lezárva és lejátszva az ügy, csak nagyon jó lenne már túladni azon a lakáson...

Az új hely viszont szuper, épp tegnap beszélgettünk Gáborral, kint ülve a teraszon, grillezett finomságokat falatozva, hogy itt egy hónap elteltével sokkal otthonosabban érezzük magunkat, mint a régi lakásban a 3 év alatt...
A dobozok nagy része eltűnt (na jó, egyik része igaz, hogy csak a pincébe, kipakolatlanul :D:D:D), de most már tényleg kezd otthon formája lenni :)) A képek, függönyök, szőnyegek még hiányoznak, de alakul a dolog :))

Vettünk pár új bútort is, Marcel nagyon lelkesen segített összeszerelni őket, igázan ügyes volt és élvezte nagyon :))


Nappali előtte-utána :)

 
Nappali a galériáról :)
 


Konyha részlet, kilátással a Thunerseere és a hegyekre :)


Nappali-konyha-galéria részlet :)

 
A hálószoba még egy kicsit raktár, kellene még valami komód, polc, de a félig ferde fal miatt még nem tudtuk teljesen kitalálni, hogy mi és hogyan. Marcel szobája most kész van, viszont kapott egy galériás nagy ágyat, amihez még nem jött meg a matrac, amit rendeltünk, így pár héten belül ott még lesz egy átrendezés :) Bár túl sokat nincs a szobájában, vagy a nappaliban vagy a galérián vonatozik :))) Lassan elborítanak minket a sinek, de az a jó, hogy a nagy fa-sín-rendszere most a galérián van, így nem annyira látszik és a nappalinak nem teljsen csak félig van játszószoba formája :)) A galérián vannak egyelőre a fotós cuccaim is, még nem találtam sajnos Thunban olyan helyet, ahol tudnék fotózni és babysittert sem, aki addig Marcellel lenne... mert ez a délelőtti 3 óra tényleg nagyon nagyon kevés....

A falusi csend-béke-nyugalom jó, bár reggel 6-8 között olyan, mintha egy forgalmas autópálya mellett laknánk, mindenki indul lefelé dolgozni, szóval nem érezzük egy pillanatig sem a világ végén magunkat :) Ráadásul a teraszról látunk messze vonatokat, a szomszéd domb oldalán buszokat, autókat, különösen este élvezetes nézni, mint apró szentjánosbogarak, ahogy mozognak a sötétségben :)
 
A teraszról már írtam, eddig szinte minden nap kint ebédeltünk/vacsoráztunk, imádjuk, a kilátást, a levegőt, nagyon szeretünk kint ülni, ráadásul vettünk egy szuper grillt is, azóta kétnaponta grillezünk :))) Fiúk nagyon élvezik a sütögetést, nekem meg egyszerű a dolgom a kajával, csak a salit csinálom meg és ennyi :)))
 
 

Marcel csomószor kimegy csak játszani is, ha épp nem túrázunk vagy sétálunk vagy játszóterezünk valamerre, akkor ez is jó program :)

 
Ami egyértelműen előny, az a nyugalom, az, hogy a gyerekek nyugodtan játszhatnak akár egyedül is kint az utcán, az autósok eleve jobban figyelnek, lassabban mennek, a gyerekek meg élvezik a szabadságot :))
 
Azért egy városban ezt nem annyira lehetne megvalósítani :))
 

A szembe szomszédainkkal már nagyon jól összebarátkoztunk, a mama francia-svájci, tehát valamilyen szinten idegen, a papa osztrák, a gyerekek nagyon aranyosak, volt már, hogy együtt jöttek haza az oviból :) Azért Marcel nem nagyon akar egyedül menni, a reggelek nehezebbek, akkor nehezebben indul be, de nem is erőltetem, elkísérem (bár rajtunk kívül már csak két anyuka kíséri el a gyerekét az oviba), de szerintem még nem késett le semmiről.... Ma már a negyedik hetét kezdte az oviban, aztán mire belejövünk a koránkelésbe és ovizásba, már jön is az őszi szünet, amit már naggggggyon várunk ;))

 
Azért hozzátartozik az is, hogy van pár dolog, ami nem annyira jó, az egyik a parkolás. Garázs nincsen, az egy dolog, viszont van két kocsi-beálló helyünk, ami iszonyatosan szűk és ráadásul még lejtős is az utca meredeksége miatt. Nagyon megszenvedünk minden egyes be- és kiálláskor, azt nem tudom, hogy télen hogyan fogunk onnan majd elindulni...

A másik a legyek... Persze ahol tehenek vannak (márpedig vannak, ha nem is közvetlen a szomszédban, de halljuk a kolompolást), ott vannak legyek is :) Az egy hónap alatt olyan légycsapó-tudásom lett, hogy csak na :)) Kicsit idegesítenek, de ahogy egyre hidegebb lesz, majd ők is kevesebben lesznek :)
 
Aztán apróságok, hogy az alattunk lakók cigarettáznak, mondjuk nem vészesen sokat, de engem már az is zavar, ha naponta egyszer lesz füst-szag a lakásban... de ez van, ha társas házban lakik az ember :) 
A víz sokkal keményebb, mint Thunban, nagyon vízköves minden, a csaptelepek, a csempék, persze ezzel sem tudok sok mindent csinálni, max. gyakrabban kell majd takarítani :))
 
De ezek a dolgok tényleg elenyészők ahhoz képest, hogy mennyi jó van itt és mennyire jól érezzük magunkat :))
 
Szeretem, hogy akármelyik ablakon nézek ki, zöldet, hegyeket, tavat látok, vagy épp egy alpesi széppirosmuskátlis házat :))
 

Ez pedig egy alkonyati fotó, a szemközti domb egyik házának ablakában tükröződő lemenő nappal :))

 
Remélem, szép ősz lesz, hogy sokáig ki tudjuk még használni a teraszt :)))

Kommentare:

kedveslany hat gesagt…

Kedves Orsi!
Szuper lett ez az írásod is. Annnnnyira átérzem az életeteket, a gondjaitokat, örömeiteket. Kívánok Nektek nagyon sok boldogságot!!! Szeretettel:Ági

Móni hat gesagt…

hűűűűű, nagyon klassz a lakás!!! érezzétek nagyon jól magatokat továbbra is benne! :)

a legyek ellen legjobb egy ragacsos légyfogót felakasztani valahová... falusi tapasztalat... :P

Móni hat gesagt…

az nagyon durva, hogy igy szivatnak az előző lakás miatt benneteket, velünk ugyanezt csinálták itt pepitában, idegesitő, de közben ott van az emebr már az újban, a szépben, könnyebb a szélmalomharc a tuskó emberekkel is!!! sok erőt hozzá!!

Dominika hat gesagt…

Orsi, annyira szép minden nálatok! A fotók lenyűgözőek, és nagyon örülök, Marcel is jól érzi magát.

Gree hat gesagt…

Fúúúúúúúúúú, jól elmaradtam az írásaid olvasásával.
Klasszul alakultok, a konyhádból neked is gyönyörű a kilátás. Én pl. élvezem az enyémet, néha csak álldogálok az ablakban és nézelődöm.
Nyugi Hanki is még csak a héten kezdte az egyedül járást, vagyis ma pénteken ment először és jött először egyedül.
A lakásátadással is rendben lesz minden, de tényleg jó lenne ha Gábor is ott tudna lenni,hisz mégiscsak férfi.

Bea hat gesagt…

szuper helyen laktok! sok boldogságot az új lakásban!

khase hat gesagt…

Köszönjük szépen a kedves szavakat!! Tényleg szuper jól érezzük magunkat az új lakásban, egy hónap alatt már sikerült kis otthont teremteni, jó ide hazajönni, nagyon szeretünk itt lakni :)))

Móni, a légyragasztót kipróbálom majd :)

Szitya hat gesagt…

Szia Orsi!
Én is csak most olvastam ezt, és nagyon megcsodáltam a lakásotokat, a kilátást, a környezetet - szuper, és igazán svájcias! :-)
Sok örömöt és boldogságot kívánok nektek ott!!!