"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Dienstag, 3. September 2013

Marcel számol...

Egyik este ülünk kint a teraszon, beszélgetünk, Marcel játékból horgászik. 40 halat fog ki összesen, megkérdezi Gábort, hogy hányat kér belőle. Gábor 18-at mond, mire én megkérdezem Marcelt, hogy akkor hány marad még neki. Kis gondolkodás, fogaskerekek csattogása, aztán a válasz: "Hát 22!". Leesett az állunk, mert az ok, hogy tudjuk, imádja a számokat, összead, de ilyen kivonást, fejben még nem csinált. Kérdeztem tőle, hogyan számolta ki. Először azt mondta, hogy egy gép a fejében segített, aztán elmondta, hogy a 40-ből először levont 10-et, mert az könnyebb, maradt 30 és utána még 8-at, az 22!! Szóval szét is bontotta a 18-at, mindezt fejben és mindezt alig több, mint öt évesen.....mindig meglep minket valamivel :)))

ps. vicces volt, mert ma jött az ő nevére egy levél, feladó a berni egyetem, nevettünk is a szomszédasszonnyal, hogy már most kapott egy helyet a matek-szakon, de aztán csak az egyetemi kórháztól jött egy számla :))))

Annál is inkább, mert mostanában nagy port vert fel egy 9 éves kisfiú esete, aki már leérettségizett matekból (igaz, "csak" matekból) és a szülei azt szerették volna, hogy Svájc leghíresebb egyetemén, az ETH Zürich-en tanulhasson tovább (ott, ahol többek között Einstein is tanult). Az egyetem megtagadta a kérést, azzal, hogy hiába okos matematikából (hogy zseni-e, többen meg is kérdőjelezik), viszont az általános érettsége, ami kell, hogy egy egyetemet elvégezhessen az ember, nincs meg neki. A szülők persze (??) felháborodtak (egyébként az apuka egy 67 éves matematika tanár), a közvélemény pedig csak sajnálja a kisfiút, akinek nincs gyerekkora.... (akit érdekel, ebben a cikkben olvashat róla, érdemes a kommentárokat is elolvasni..:)

Szerintem minden gyereknek joga van arra, hogy GYEREK legyen, így csupa nagybetűvel, nem pedig kis felnőtt, lesz még elég kötelessége az életében.

És ha ez a gyerek saját maga választja ki, mit vesz fel reggel, akkor az így néz ki :)))

Kommentare:

Móni hat gesagt…

lol, nagyon cool a felemás cipő! :)

kame hat gesagt…

hát ez nagyon stílusos :)Mondjuk ma reggel Roli alsónacit cserélt, mert az autós (komplett városrészlet) nem volt jó, helyette repcsis kellett...

Gree hat gesagt…

;)
Itt derülök az öltözködésen.

khase hat gesagt…

Mondjuk eddig szerencsére soha nem volt gond az öltözés, amit kikészítek neki, legtöbb esetben fel is veszi :)) néha egy-egy ilyen meg belefér :))