"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Freitag, 6. Juni 2014

Színes gyöngyökről álmodott :)

Édesanyám pár évvel ezelőtt rátalált az ékszerkészítésre. Egész életében mindig szívesen kreatívoskodott, nagymamája varrónő volt, anyukája, az én szeretett nagymamám rengeteget kézimunkázott, a mai napig nagyon sok emlék, szép párnák, játékmackók és egyéb dísztárgyak őrzik a keze nyomát a mi lakásunkban is. Anyukámnál a gyöngyözés már régi álom volt, mígnem 3 évvel ezelőtt komolyabban belevágott, könyveket vett, bújta az internetet, gyöngyöket szerzett be és alkotott, alkotott, alkotott :) Az első ékszereit készen vett gyöngyökből készítette, nekem már azok is nagyon tetszettek, mindegyik egyedi volt, mindegyikben benne szíve-lelke és mindegyik gyönyörűen fűzve, hisz megtanulta már nagymamájától, hogy csak igényesen, szépen elkészített dolgokat adjon ki a keze közül.

Egy idő után aztán rájött, hogy ő ennél többet szeretne, még egyedibb gyöngyöket és színeket, színeket, színeket, amik neki tetszenek és amiket ő elképzelt. Így saját maga kezdte el festeni a (fa) gyöngyöket, kísérletezett különböző festékekkel, technikákkal, egyre jobban elmélyülve a témában és egyre újabb színek és módszerek után kutatva.

Az iroda, ahol kezdetben a családi vállalkozású fordítóirodánk volt, gyöngyös-műhellyé alakult át, egy igazi kis csoda birodalom, láncokkal, drótokkal, különféle szerszámokkal, gyöngyökkel, kiegészítőkkel és persze rengeteg gyönyörű ékszerrel :))Ahogy készültek a szebbnél szebb alkotások, anyukám elkezdte felrakni őket a Facebook-ra :) Hát igen, haladni kell a korral :)) Egy régi újságíró ismerőse ott figyelt fel rájuk és annyira megtetszettek neki a gyöngyök, hogy felhívta anyukámat, hogy szeretne vele egy interjút készíteni :))) Anyukám először hezitált, nem olyan ember ő, aki szeret szerepelni, de aztán végül beleegyezett, hisz ismerte az újságírót és szívesen megmutatta, hogy mi minden készül a kis csodaműhelyben :) Húsvét előtt aztán meg is jelent egy több mint fél oldalas cikk a veszprémi Naplóban, sok szöveggel és (sajnos) kevés fotóval, de kikötés volt, hogy nem lehet "reklám-szaga" az írásnak. Anyukám persze nagyon büszke volt és mi is őrá :) (a cikket itt olvashatjátok :))Újfajta nyaklánc, hajókötél csomózással, nyári estékre Balatonpartra top :))Ajándékba már nagyon sok ékszert készített, az egész család és baráti kör az ő nyakláncait, fülbevalóit hordja és mivel olyan sokan érdeklődtek, szerettek volna tőle vásárolni, így jött az ötlet, hogy nyit a meskán egy boltot :))) Tegnap aztán sok utánajárás, papírmunka, szerkesztés, telefonálgatás után végre eljutott odáig, hogy aktiválták a boltot :))) Akit érdekel, ezen a linken megtalálja Édesanyám ékszereit, Agnelia néven :))))

Mikor áprilisban otthon voltunk, Marcel is teljesen rákattant az ékszerkészítésre :))) Első körben a festést gyakorolta, hihetetlen figyelemmel, koncentrálva, színeket választva, keverve és olyannyira tetszett neki, hogy nem csak anyósomnak, de mind a két óvónénijének is készített egy-egy saját festésű gyöngyből készült nyakláncot, amit aztán nagy büszkén vitt szünet után be az oviba :))Teljes koncentráció :)))

:))

 
 
Aztán a gyöngyfűzést gyakorolta (kell-e ennél jobb finommotorikai "fejlesztés"??? :)), volt, hogy két órára bezárkózott a műhelybe (vagy ahogy ő nevezte, a gyöngyösboltba) és csak gyártotta és gyártotta a nyakláncokat :)) Persze előtte elleste anyukámtól a fogók és különböző egyéb szerszámok használatát, a végére olyan profi lett, hogy csak lestünk, saját maga vágta, hajlíotta a drótot, válogatta a gyöngyöket és nagy odafigyeléssel, lelkesedéssel és koncentrálással készítette az ékszereket :))Szóval ez itt most egy kicsit a reklám helye is, gyertek, nézzetek be Agnelia boltjába, gyönyörködjetek és ha valami megtetszett (akár innen a blogról is, ami még nincs fent a boltban), vásároljatok :)))

Kommentare:

Bea hat gesagt…

Egytől egyig meseszépek Anyukád munkái!

a Marceles képekből pedig a Mamás-Marcelesek a kedvenceim. Amellett, hogy valóban remek elfoglaltság, és fejlesztő tevékenység a nyaklánckészítés, hatalmas élmény lehet az együtt alkotás mind a kettőjüknek:)

És nagyon hasonlítasz Anyukádra!

julcsi hat gesagt…

Gyönyörű alkotások!!!! ♥ Mindig csodálattal tekintek azokra az emberekre is akik keze alatt ilyen és ehhez hasonló munkák születnek.. :) Legyen az hímzés varrás vagy éppen gyöngyfűzés/Készítés.. Marcell rendkívül sokoldalú kisfiú! Puszik

Phan hat gesagt…

Nagyon tetszenek anyukád alkotásai. Olyan jó érzékkel nyúl a színekhez! Marcel nagyon ügyes, és szuper, hogy ilyen tevékenységekbe is bevonjátok. Boldog gyermekkora van. :)

Én is gyöngyöztem kb. fél évvel ezelőttig, de másfajta technikával dolgoztam. Lehet, még előveszem a gyöngyeimet, mert az ilyen posztok mindig meghozzák a kedvemet is.