"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Mittwoch, 4. Juni 2014

Zoo, koncert és csillagda :)

Igaz, már több, mint egy hónapja volt, hogy otthon voltunk, de mivel lassan jön a nyári szünet, gondoltam, írok azokról a programokról, amit Veszprémben és környékén érdemes csinálni :)))

Aki erre jár, mindenképp látogasson el a Veszprémi Állatkertbe! Nagyon szépen felújították, megnagyobbították és különböző eu-s támogatásokkal folyamatosan szépítik, fejlesztik, most épp egy pingvinház építésében vannak. Területre elég nagy, tehát érdemes egy egész napot rászánni és mivel régen két rész volt, amit most összekapcsoltak, így elég nagy távolságokat is kell megtenni, amig elérünk egyik állattól a másikig. Ami persze az állatok szempontjából jó, mert tényleg nagy helyük, nagy kifutójuk van (persze relativ.....), viszont ha kisgyerekekkel megyünk, ezt érdemes figyelembe venni és a pénztárnál kapott térképet tanulmányozni :) Új még egy kis kalandpark, ami áprilisban még zárva volt, de azóta már megnyitotta kapuit.

Ami miatt mi főleg mentünk, az a kis zsiráfbébi volt, egy hónappal azelőtt született és mindenképp szerettük volna megnézni :))) Sajnos etetét után mentünk, amikor a mamájával együtt a legmesszebbi részen pihegtek, de azért így is láttuk, nagyon aranyos volt. Gondolom azóta nőtt egy nagyot megint :))


Aztán a majomházba mentünk, Marcel nagyon jól megértette magát a majmokkal :))) Hihetetlen volt figyelni, micsoda szemkontaktust létesítettek és mennyire utánozták egymást :))))))


Mivel nem volt túl jó idő, nagyon sok állatot nem is lehetett látni, ráadásnak az eső is eleredt, így a játszóházba mentünk (ami az alsó, viaduktnál lévő bejáratnál van), ez úgy is Marcel kedvence az egész állatkertben :))))


Így is két órát töltöttünk el ott, a nagy távolságok miatt tényleg érdemes rászánni az időt :) Egy gyors átöltözés után indultunk is tovább a Hangvillába, Veszprém új kultúrális központjába, amit decemberben adtak át. Mindenféle koncerteket, színházi előadásokat, programokat rendeznek itt, ha valaki a Balatonnál nyaral és esetleg rossz az idő, érdemes megnézni a honlapjukat, elég sok gyerekműsor is szerepel benne :) Marcel már régóta mondta, hogy szeretne elmenni egy koncertre, így mikor hazamentünk, megnéztem a programot és láttam, hogy a veszprémi zeneiskolának lesz épp gyerekkoncertje. Kendőlengető koncertnek volt meghirdetve, a jegyre rá volt írva, hogy mindenki vigyen magával egy színes kendőt :) Mint utóbb kiderült, a tapsot helyettesítették a nézők kendőlengetéssel, ami kicsit furcsa, de szép volt :) Egyetlen dolog volt csak zavaró, hogy több, mint fél órával később kezdték el, addigra Marcel már kezdett türelmetlen lenni (no meg mi is, bosszantott a dolog, hogy nem kezdték el pontosan...).  Két zenekar játszott, a kicsik, alsó tagozatosok és a nagyobbak, tényleg szép volt. Azért a végén nem maradhatott el a vastaps és a közös éneklés sem, jó hangulatú koncert volt, örültünk, hogy elmentünk :))


Amit mindenképp szerettünk volna beiktatni az otthoni látogatásba, az a Bakonybélben lévő Pannon Csillagda volt. Két éve nyitotta meg kapuit, mondjuk Marcel eddig kicsi is volt hozzá, hogy érdekes legyen neki, de mostanra annyira érdeklődik a csillagok, bolygók iránt, hogy gondoltuk, most már tényleg izgi lehet neki is :)

Bakonybél az 1600 lélekszámú község Veszprém megyében, az Északi-Bakony közepén 250-300 m tengerszint feletti magasságban, a községről elnevezett medencében, a Gerence völgyében fekszik. A Bakony egyik kedvelt, természeti szépségben és történelmi múltban gazdag üdülő- és kirándulóközpontja, a Bakony egyik legszebb kirándulóhelye. Már a Csillagda "megszületése" előtt is sokat jártunk ott, főleg Édesanyámék mentek/mennek oda többször, sétálni, túrázni, jó levegőt szívni, feltöltődni.

2012. 04. 28-án nyílt meg az Európában páratlan Pannon Csillagda. A 421 milliós projekt feladata egy időjárás, napszak és szezonfüggetlen, tudományos igényű, ugyanakkor szórakoztató, csillagászatra épülő turisztikai szolgáltatás kialakítása. A Pannon Csillagda elsődleges célja a színvonalas ismeretterjesztés, a minőségi csillagászati turizmus. Ugyanakkor az obszervatórium fontos célja, hogy kutatási projektekben is részt vegyen.
A leendő turisztikai centrum főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások.

Az állandó kiállítás a csillagászat történetét interaktív, kísérletező módon foglalja össze a kezdetektől napjainkig. Két korszakalkotó csillagász (Galilei és Newton) életét, munkáját mutatja be, de felvillantja a magyar csillagászat történetét is. Foglalkoztatókban összeállítják Galilei híres távcsövének pontos másolatát, és megismételik Newton leghíresebb fénytani kísérleteit. A kiállítás az űrkutatás történetével és a meteorok izgalmas világával végződik. Itt az űrkutatás fontos lépcsőin keresztül (első űrutazás, Apolló-program, Holdra szállás, Mars expedíciók stb.) egészen korunk űrturizmusáig vezetik a látogatókat. Kiállított szkafander, vizuális installációk, a Mars űrszonda másolata teszik izgalmassá a tárlatot. A Tűzgömb-terem a hullócsillagok, a meteoritok bemutatásának ad helyet, ahol megérinthetjük az óriási távolságból érkező kőzeteket. (Forrás)


Mikor Veszprémből elindultunk, még sütött a nap, reménykedtünk, hogy így is marad, mert szerettük volna megnézni távcsövön keresztül a napkitőréseket :)))) De ahogy közeledtünk Bakonybélhez, úgy kezdett minden remény szertefoszlani, egyre nagyobb felhők jöttek és mire odaértünk, elkezdett esni az eső....

Ennek ellenére bementünk és mivel már keső délután volt, rossz idő, mi voltunk az egyetlen látogatók az egész múzeumban :) A kiállítással kezdtük, két nagyobb terem és két előtér van, ahol sok érdekeset meg lehet tudni a bolygókról, csillagokról, csillagképekről, űrutazásról, naprendszerről és navigálásról. Ami nekem kicsit hiányzott, azok az interaktív dolgok, nyilván egy gyereknek sokkal érdekesebb, izgalmasabb, ha nem csak nézni, de kipróbálni is tud bizonyos dolgokat. Ennek ellenére Marcelnek nagyon tetszett minden. Van a múzeumban egy kis planetárium is, a filmet csak a mi kedvünkért indították el :) Marcel életében először ült planetáriumban, összességében élvezte, bár szerintem nagyobb gyerekek jobban megértik a filmet, az összefüggéseket (viszont múlt héten voltunk Luzernben a közlekedési múzeumban - írok majd arról is ;) - most először bementünk a planetáriumba is és hát azért volt különbség... és nem csak a méretben, a luzerni vagy tízszer nagyobb, de a minőségben is, igaz, egy külön gyerekeknek készült filmet néztük, szuper profin megcsinálva és tényleg a gyerekek nyelvén, izgalmassá téve ezzel az előadást).

Sajnos az idő nem lett jobb, de mivel mi voltunk az egyetlen látogatók, a múzeumvezető kinyitotta nekünk a távcső-részt is, felmehettünk a kupolába és megnézhettük a hatalmas távcsöveket közelről. Persze szuper lett volna, ha tiszta az ég és látjuk a napot, de majd legközelebb :)))) Sok mindent mesélt a bácsi, nagyon kedves volt (és hát ideje is volt bőven :)), aztán a múzeumi részen még azt is megengedte Marcelnek, hogy a kötelek mögött lévő katapultálós pilótaszékbe beleüljön :))) Ragyogott is ám Marcel szeme :)))))


A pilótaszékben :)

A Planetáriumban :)
 


Csillagképek :)
 
 


Marcel kedvenc bolygólya, a Neptun :)
 A távcső :))


Összességében nagy élmény volt, de ahogy írtam, mivel elég kevés az interaktív rész, így talán nagyobb gyerekeknek érdekesebb. Ennek ellenére nyáron, ha napos idő lesz, szerintem biztos, hogy elmegyünk még egyszer, már csak azért is, hogy láthassuk a napkitöréseket is :)))

Kommentare:

Bea hat gesagt…

Mi is egyedül voltunk a Csillagdában tavaly. Akkor is esett az eső. Mi egy rajzfilmet néztünk a planetáriumban, az jó volt.
A Hangvilla nálam is tervben van a nyárra :)

Szitya hat gesagt…

Tényleg menjetek vissza a Csillagdába jó időben - sőt, maradjatok ott estére is, van csillaglesős program fent, a tetőn! :)
Az jutott eszembe, hogy szegénykéim, az eső, gyakran szegődik hozzátok. Nemrégiben átfutottam a blogodat abból a szempontból, hogy programokat keressek a Genfi-tó körül és környékén, mert megyünk oda idén nyáron (erre is remek a blogod ám!!!!), és akkor tűnt fel, hogy hány leírásban szerepel az, hogy az időjárás nem volt kegyes, meg beborult, meg elkezdett esni az eső.... De ti mindig megtaláljátok a módját, hogy azért élvezzétek a programokat!
Üdv,
Szilvi

khase hat gesagt…

Bea, a Hangvilla tényleg szupi, koncert elött vagy után pedig enni is lehet, van étterem és cukrászda is benne :))

Szilvi, ne is mondd :))) ahogy visszaemlékszem, az elsö két nyáron volt a legjobb idö, de én már próbálok nem foglalkozni az esövel :)) Tudod, rossz idö nincs, csak rossz öltözet :)) Persze azért néha jobb lenne, ha nem esne ennyit :) Mikor jöttök Genfbe? Mennyi idöre? Gondolom már nagyon várjátok a nyári szünetet :) (Egyébként Genf mellett laknak nagyon jó barátaink, a teraszukról lehet látni a Mont Blanc-t, elméletben, mert akárhányszor náluk vagyunk, MINDIG rossz idö van és mi még soha nem láttuk:)) szóval ezen sem akadunk már fenn :))