"Hiszem, hogy az embernek mindennap lehetősége nyílik rá,
hogy az élet minden területén eldönthesse, melyik a legjobb lépés."

/Paulo Coelho: A Zahir/

Dienstag, 11. August 2015

Iskolás lett :)))

Az öt hét nyáriszünet olyan gyorsan elrepült, hogy szinte észre sem vettük, tegnap pedig már elkezdődött Marcelnek a nagybetüs élet, tegnap volt az első napja az iskolában :))

Nagyon várta már, készült rá, az utolsó héten megcsináltuk a kis tanulósarkát, íroasztal, szék, polcok, szépen kihegyezett ceruzák, órarend, beszereztünk, amit kellett, bár a lista nem volt szerencsére túl hosszú, mert szinte mindent megkapnak az iskolában. Vasárnap este már alig tudott elaludni az izgalomtól, pedig fáradt volt, mert szombaton költöztek el legjobb barátaink a faluból (sajnos :((((, és egész héten nekik segítettünk, két lányuk sokat volt itt, sok volt a program, de még nagyobb a drukk benne :)) Múlt hét közepén jött egy kis képeslap a leendő tanító nénitől, Marcelnek névre szólóan, pár kedves mondattal, apró figyelmesség, de nagyon sokat jelent.

Tegnap aztán csak a második órára kellett menni, itt nincs olyan, hogy évnyitó / évzáró, itt egyszerűen elkezdik az iskolát és mivel összevont osztályok vannak, a másodikosok mentek nyolcra, az elsősök csak később, hogy mindenkire legyen egy kis külön ideje a tanító néninek :)

Indulás előtt:))
Szerencsére Gábornak nem kellett mennie dolgozni, így aztán együtt kisértük el Marcelt az iskolához. Persze izgatottak voltunk, de mivel tényleg minden ismerős volt, az épület, hisz alul van az ovi, ahova két évig járt, felül az első-második osztály, a gyerekek, mert a mostani másodikosokkal járta az első év ovit, a szülők és a tanító néni is, hisz az oviból sokszor felmentek megnézni a leendő osztályt és többször találkoztak is már a tanító nénivel. Azért ez tényleg nagyon sokat számított, nem volt stressz, minden olyan nyugis, olyan családias volt, hatalmas előnye ez egy falunak.

Először is minden gyereket egyesével köszöntött a tanító néni, aztán mi szülők is bemehettünk a tanterembe az első órára. U-alakban vannak a padok, Marcelnek nagyon jó helye lett (mindenkinek kint volt a kis névtáblája), az "asztalfőn", pont szembe a táblával. Felváltva vannak beosztva a helyek, egy másodikos mellett egy elsős ül. Az elsősök padja tele volt mindenféle aprósággal, mappa, ceruzák, zsírkréta, radír, kincses dobozka, egy egyen-sapka és újabb figyelmesség a tanító nénitől, mivel ők most a zerge csoport lesznek, zerge formájú kis keksz és kis csoki szivecske. Minden cuccra, minden egyes ceruzára ráírva, beleírva a gyerekek neve, utána kérdeztem a tanító nénit, hogy nem nagy munka-e, de ő azt mondta, hogy így sokkal jobb, egyszerübb számon tartani, mi kié és sokkal kevesebb a gazdátlan elveszett tárgy :) Persze igaza van és mondjuk csak 10 gyerek kezdte az első osztályt, ez tényleg átlátható mennyiség, de mégis figyelmesség :))A padjuk felhajtható, minden cuccot szépen elrendeztek benne, ahogy hallottam, láttam, szinte semmit nem kell hazahozniuk, minden maradhat a padban, így szinte üres iskolatáskával járkál, ami mondjuk a gerincének biztos nem árt meg :)


Mikor végeztek az elpakolással, beültek a kreisbe, ami az oviban is volt, nagyon jó dolognak tartom, közös éneklés, játékok, beszélgetés, meseolvasás alkalmával így körben ülnek, nem a padokban, így sokkal kötetlenebb, barátságosabb, családiasabb a hangulat :) (na nem mintha egyébként az a poroszos szigorú rend és fegyelem lenne, fegyelem persze van, csak más módszerekkel érik el :)
A kreisban aztán játszottak pár bemutatkozó játékot, aminek túl nagy jelentősége, legalább is ami a neveket illeti, nem volt, hisz tényleg mindenki ismert már mindenkit :))) Marcel is szépen beszélt, mikor rá került a sor, figyelt, nyitott volt, emlékszem, két évvel ezelőtt, mikor kezde az ovit, még a nevét sem volt hajlandó megmondani, hihetetlen sokat változott, fejlődött, nyílt ebben az elmúlt két évben.

Utána aztán minden elsős kapott egy A4-es méretű betűt, amit szépen ki kellett színezni, ez volt az első feladat az iskolában :) Nem is végeztek vele, és már vége is volt az első órának :)) Addig a másodikosok a szomszéd teremben csinálták a maguk feladatát, ahogy hallottam, többször van ilyen, hogy a nagyok megkapják a feladatot, átmennek a szomszéd terembe, önállóan dolgoznak, addig a tanító néni a kicsikkel foglalkozik, aztán a kicsik kapnak feladatot és amig ők dolgoznak, addig megnézi a nagyokat :) Nehezen tudtam elképzelni, mikor először hallottam, hogy hogy működhet jól ez a rendszer, de eddig akármelyik szülővel beszéltem, mindenki csak áradozott és lelkes volt. Vannak órák, amikor együtt vannak, pl. környezetismeret, zene, kézműveskedés, de matek és német külön van. Na a matek érdekes lesz, tegnap megkapta Marcel a matek könyvet-füzetet, és hát a legeslegutolsó oldalon lévő feladatokat gondolkodás nélkül oldotta meg, még a héten beszélünk a tanító nénijével, mert neki az 1+1-nél elkezdeni nagy kár lenne.

Aztán mi eljöttünk, pontosabban még Mami (Gábor anyukája) is megnézte Marcel osztálytermét, aztán tegnap este utazott sajnos haza, nagyon jó volt, hogy itt volt...

Marcel aztán suliban ebédelt, heti háromszor fog menni Mittagstischre, amit már szintén ismert az elmúlt két évről, úgyhogy ezt az akadályt is nagyon jól vette. Mivel tegnap első nap volt, így elmentünk elé Mamival, vittük a Schultütét, amit Ausztriában, Németországban  és Svájc egyes részein minden kis elsős kap, benne apró ajándékok, itt nem volt divat, csak Marcelnek volt, de végül is ő Bécsben született, úgyhogy megérdemelte :))))))Sok pozitiv élménnyel jött haza az első napról, de aztán belevetette magát a játékba, azért még mindig az neki a legfontosabb :))) De itt mivel nincs az a hajtás, nincsenek lehetetlen elvárások és hatalmas nyomás, a gyerekek sokkal több ideig gyerekek maradhatnak. Aztán azért leült és megcsinálta az első házifeladatot is, bár leginkább a forgó íróasztal székkel játszott :))) És persze kibontotta a schultütét is :))
Első házi feladat :)

Azért ahogy ismerem, lesznek még harcaink, nem is kevés, de tényleg remélem, hogy jól fogja venni az akadályokat, az adottságok mind tökéletesek hozzá, ennél jobb helyet, jobb tanító nénit, jobb osztályt nem tudnék neki elképzelni :) Azért hatalmas kő kördült le ezzel a szivünkről, hogy láttuk, milyen jó helye van Marcelnek és hogy mennyire jó döntést hoztunk alig több, mint 2 éve, hogy ide költöztünk :)))

Kommentare:

julcsi hat gesagt…

Sikeres,önfeledt pillanatokban gazdag iskolás éveket kívánok Marcellnek!! ♥

Judit hat gesagt…

Nagyon jó helye lesz ebben az iskolában,Orsi, örülök, hogy ilyen jól sikerült az elsö nap! Marcelnek kívánunk nagyon szép elsö évet, mi is hamarosan felzárkózunk hozzátok az iskolakezdéssel!Puszilunk